Když mě dědeček viděl vyhazovat skořápky od ořechů, tak mě zarazil. Nyní už je každý rok skladuju.

0
(0)

Dalibor , 22. 06. 2021

Ten, kdo má rád vlašské ořechy, díky této závislosti může do těla dostat správný poměr jódu. Mnozí z nás ale jedí jen samotné ořechy a vyhazují „odpad“, který většinou hodí na kompost nebo do koše. Tyto zbytky z ořechů ale můžete využít, protože díky nim do těla dostanete právě jód.

Nedostatek jódu může způsobit podrážděnost

Pokud budete mít v těle nedostatek jódu, můžete se cítit oslabení, začnou se vám třást prsty nebo budete mít pocit, že si nic nepamatujete. Proto je dobré jód pravidelně doplňovat, například konzumací vlašských ořechů. Do misky dejte vlašské ořechy, nalijte dva hrnky studené vody, přiveďte k varu a nechte deset minut na sporáku. Nechte roztok vychladnout a třikrát denně před jídlem ho vypijte.

Ořechové příčky a vnitřky ořechů můžete nasekat pomocí mixéru. Poté vezměte půl sklenice drobků, nalijte 1,5 litru vody a počkejte, až se začnou vařit. Nechte na ohni asi dvacet minut a následně v tekutině namočte vatový tampon a na několik minut položte na oční víčka.

Hladina cukru v krvi se může hýbat v závislosti na dostatku jódu

Ořechové přepážky a zbytky mohou pomoci při onemocnění štítné žlázy, nebo problémech s trávicím traktem. Můžete si vzít půllitrovou lahev a naplnit ji 1/3 těmito zbytky. Přidejte vodu, nechte dva dny louhovat a nakonec si dejte jednu lžíci před každým jídlem po celé dva týdny.

Jestli trpíte cukrovkou, můžete si také udělat vlastní tinkturu. Vezměte si dvě lžíce přísady, dejte vodu tak, aby ji pokryla a nechte týden stát. Pět kapek tinktury vždy ještě nařeďte dvěma lžícemi vody. V závislosti na tom, jak vysokou máte hladinu cukru v krvi, můžete tinkturu brát od tří týdnů až po tři měsíce. Záleží to jen na vás a vašem zdravotním stavu. Jód je ale v našem těle velmi důležitá složka, která by rozhodně neměla chybět. Pokud nevíte, jak ho doplnit pomocí potravin, vyzkoušejte doplňky stravy.