Obsah článku
Každý z nás je alespoň jednou ochutnal. Někdo si je připraví z nouze, protože má hlad a nemá čas nebo se mu nechce zdlouhavě vařit. Jiní si na instantních nudlích vyloženě pochutnávají a jedí je každý den. Vzhledem k tomu, že dnešní doma je příliš uspěchaná, lidé zapomínají na negativa tohoto stravování a zaměřují se zejména na jeho výhody. Rychlá příprava a docela dobrá chuť.
Uspokojí hlad, neobsahuje ale žádné živiny
Proč byste se měli vyhýbat instantním nudlím? Jedním z důvodů je to, že sice uspokojí váš hlad, nicméně vaše tělo z nich nic pořádného nedostane. Neobsahují vlákninu ani žádné vitamíny či minerály. Spíš jen to špatné. Obsahují například tyto látky, které určitě konzumovat nechceme:
- vysoký obsah sodíku,
- glutamát sodný,
- propylenglykol,
- butylhydrochinon,
- transmastné kyseliny.
Sodík
Sodík se do nudlí přidává za účelem dosažení lepší chuti. Další obsaženou složkou je guanylát sodný, který má za úkol taktéž zvýraznit chuť a aroma, a inosinát sodný – opět zesilovač chuti. Kombinací těchto složek získáváme do svého organismu mix přísad, které zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, srdečních chorob a také onemocnění ledvin. V jedné porci instantních nudlí je obsaženo více než 800 mg sodíku – to je polovina denní hodnoty.
Glutamát sodný
Velice známá složka – tedy alespoň podle jména. Nepříznivým účinkem glutamátu sodného je to, že zadržuje vodu v těle. Tak mohou vznikat otoky a závažné záchvaty bronchiálního astmatu. Také zasahuje do vstřebávání důležitých živin.
Propylenglykol a terc-butylhydrochinon
Tyto látky jsou obsaženy za účelem zachování struktury nudlí. Mají hojné využití taktéž v tabákovém a nemrznoucím průmyslu. Obecně jsou tyto látky považovány za bezpečné, avšak hromadí se v játrech, ledvinách a srdci.
Transmastné kyseliny
Tyto látky zvyšují riziko aterosklerózy a rakoviny.