Instantní nudle jsou spojovány s obezitou, chronickými záněty, Parkinsonem i Alzheimerem!

0
(0)

Dalibor , 16. 12. 2020

Jídla s instantními nudlemi jsou velmi populární. Bývají první volbou pro lidi s nedostatkem času a peněz, například mezi studenty. Možná si nyní myslíte, že mezi ostatními fast foody nejsou tou nejhorší volbou ve srovnání s hamburgery či hranolky. Po přečtení tohoto článku to ale možná uvidíte jinak.

Lékařský experiment

Doktor Braden Kuo z všeobecné nemocnice v Massachusetts provedl několik experimentů, aby zjistil, co se děje v zažívacím traktu po požití instantních nudlí. K tomu použil malou kameru o velikosti pilulky. A není překvapením, že výsledky byly šokující. Na videu, které lékař zveřejnil, vidíme nudle v žaludku dvě hodiny po jídle absolutně nezměněné. A to je znepokojující z několika důvodů. Jídlo, které se tráví tak dlouhou dobu, vytváří na náš žaludek obrovský tlak. Je to až ironické, protože jídla neobsahující vlákninu jsou obvykle natrávena velmi rychle.

5 gramů toxického Tert-Butylhydroquinonu

V instantních nudlích je velmi málo živin a naopak velmi mnoho aditiv. Jedním z nich je toxický konzervant zkráceně zvaný TBHQ. Tento konzervant zůstává v trávícím systému dlouho a může našemu zdraví velmi uškodit. TBHQ je aromatická sloučenina s antioxidačními vlastnostmi, bohužel však není přírodní. Je přidáván do mnoha uměle vyráběných potravin, například do brambůrek, arašídového másla, mražených pizz, aby prodloužil jejich trvanlivost. Tato přídavná látka také obsahuje pesticidy a umělé vonné složky. Agentury zabývající se zdravím uvádějí, že pro člověka bezpečné množství TBHQ je 0,5mg na 1 kg tělesné hmotnosti. Také je tu nejvyšší povolená míra přidaných chemických látek v jídle, a to 100-400mg na kilo. Tedy 5g na kilo, obsažené v nudlích, může být opravdu toxická dávka.

Vyvolané potíže a metabolický syndrom

  • Může způsobit zvracení, nevolnost, delirium, pískání v uších, dušnost a kolaps. Štěstí je, že naše chytrá těla dokáží tento toxin většinou rychle vyloučit.
  • Riskujete ovšem, pokud se mu vystavujete často. Může mít negativní efekt na játra, způsobit poškození buněk, ve vyšších dávkách ohrožuje i reprodukční systém.
  • Dlouhodobé vystavování těla tomuto toxinu může způsobit metabolický syndrom. Ten spočívá v přibírání hmotnosti, zvýšení krevního cukru, vysoký krevní tlak a problémy s cholesterolem. Tím se zvyšuje riziko cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění.

Co dalšího můžeme najít v balíčku instantních nudlí?

Dalším nudlovým strašákem je například glutaman sodný, který ničí nervové buňky a může způsobit dokonce poškození mozku a jeho dysfunkce, například Parkinsonovu nebo Alzheimerovu chorobu. Způsobuje také chronické záněty.

Nebojte se, samozřejmě občas můžete zhřešit a pochutnat si na nezdravém jídle. Dejte však pozor na to, aby průmyslově vyráběné a nezdravé potraviny nezaplnily kompletně váš jídelníček.