Velikonoční recept: výborný a jednoduchý graffin podle slovenské kuchařky, na kterém si pochutnají hlavně vnoučata.

0
(0)

Dalibor , 14. 02. 2021

I vy patříte mezi lidi, kteří mají rádi Velikonoce? Jsou to takové první ukazatele jara, vše je hezky barevné, s dětmi zdobíte vajíčka, sázíte okrasnou trávu, cítíte, že jste více nabití energií. Celkově je to pro vás oddech a pocit pohody. Mnoho žen peče na Velikonoce mazanec, beránka nebo vánočku. Někdy chce hospodyňka nadchnout své návštěvníky nebo rodinu a připrvit originální recept, který by nadchnul, chutnal a klidně se dědil po generace. Zkuste velikonoční dortíky, jsou krásné a všichni si je zamilují. Postup je mírně složitý, ale s určitou šikovností a promyšleností jej zvládnou i začátečníci. Těsto bude potřeba opravdu s citem a láskou hníst, nešetřete ani na náplni.

Pokud se vám nechce zkoušet nový recept, protože máte svůj již ověřený, který je sázkou na jistotu, přehodnoťte své plány. Tento recept se stane vaší novou tradicí, je totiž dokonalý a potěší každého. S těmito velikonočními dortíky můžete zazářit a mohou se stát hitem letošních Velikonoc.  

Jednoduchý Graffin

Krásný, jednoduchý, ale i velmi chutný, takový je dortík Graffin. Připravte jej ve velikonočním stylu. Strávníky jistě překvapíte nejen krásným vzhledem, ale i dokonalou chutí. Neupéct tuto pochoutku by bylo přímo hříšné! Připravte si tyto suroviny:

  • Hladká mouka 350 gramů
  • Mléko 110 mililitrů
  • Žloutky 2 kusy
  • Vejce 1 kus
  • Máslo 40 gramů
  • Mandlové lupínky 100 gramů
  • Cukr 80 gramů
  • Sůl ½ lžičky
  • Muškátový oříšek 1 lžička
  • Droždí 7 gramů
  • Sušené brusinky, ale i jiné sušené ovoce 200 gramů
  • Vanilkový cukr 8 gramů

Postup přípravy:

Nejdříve si připravte kvásek. Vlažné mléko smíchejte se lžičkou cukru a droždím. Nyní umístěte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. Přibližně po deseti až patnácti minutách by se měla na hladině vytvořit pěna.

V hrnci rozpusťte máslo. Teď si připravte do míse žloutky a vanilkový cukr - šlehejte do té doby než ze žloutků vznikne bělavá pěna.

Mouku prosejte přes jemné síto a udělejte do mouky důlek. Teď přišel čas pro droždí. Vykvašené droždí vlijte do mouky a přidejte vaječné žloutky, máslo a sůl. Veškeré ingredience důkladně promíchejte. Míchejte dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit na okraje mísy.

Těsto přendejte do míse vymazané máslem. Zde bude těsto kynout. Než ale těsto přikryjete textilií, namažte jej olejem. Nyní nechte těsto na teplém místě vykynout přibližně hodinu a půl až dvě. 

Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na tři stejné části, vytvarujte z něj tvar koule a umístěte je jednotlivě do fólie na deset minut kynout.

Připravte si pracovní desku, na kterou nasypete mouku, aby se těsto nelepilo. Vezměte jednu ze tří částí těsta a vyválejte na tenčí obdélníkovou placku. Těsto by mělo být vyválené na cca 3 milimetry tenký plát. Připravený plát potřete rozpuštěným máslem. Rovnoměrně posypte muškátovým oříškem, brusinkami či jiným ovocem a mandlovými lupínky.

Těsto jemně srolujte, jako byste dělali štrůdl. Tento postup proveďte se zbylými těsty ve folii.

Nyní budete krájet, a to přesně tři centimetry od začátku nohavice a podélně. Dole opět nerozřezávejte až do konce, ale tři centimetry od konce. To stejné proveďte s každou nohavicí. Nyni rozříznuté nohavice stočte, aby vznikl dortík. Takto stočené umístěte do pekáče a nechte dalších dvacet minut vykynout.

Vykynuté dejte péct na 200°C cca na deset minut. Poté odstraňte pečící papír, který jste dali kolem každého dortíku, aby se nerozpadnul a pečte dalších 15 minut. 

Hotovo! Úspěšně jste vše zvládli, váš Graffin je připraven. Jakmile dortíky vychladnou, posypte je moučkovým cukrem a podávejte čerstvé.