Zřejmě jste už slyšeli o zdravotních přínosech olivového oleje, který je nedílnou součástí středomořské stravy.
Lidé používají olivový olej už po celá tisíciletí. Podle jedné legendy ho konzumoval již Hippokrates, otec moderní medicíny.
Zdravotní přínosy olivového oleje
Tento druh oleje má mnoho zdravotních přínosů. Obsahuje totiž vysoké množství mononenasycených mastných kyselin, které mají blahodárné účinky hlavně pro zdraví srdce, ale i pro ostatní části těla.
Mnozí medicínští experti potvrzují, že středomořská strava bohatá na olivový olej dokáže snižovat riziko vzniku diabetu typu 2. Je také přínosná pro kosti či hubnutí a zlepšuje funkce mozku.
Navíc, olivový olej napravuje pravidelné vyprazdňování střev a dokáže i zmírňovat stavy úzkosti.
Kromě zmíněných mononenasycených kyselin obsahuje i velké množství kyseliny fenolové.
Jde o kyselou substanci, která dodává olivovému oleji jeho typickou hořkou příchuť. Tato látka je extrémně přínosná pro zdraví srdce.
Dále obsahuje olivový olej vitamíny E a K, které jsou důležité pro zdraví pokožky a vlasů.
Co znamená "extra panenský"? Je na tom opravdu něco panenského?
Je dobré, abyste věděli, že výraz "panenský olivový olej" nevypovídá nic o jeho kvalitě, ani o extra čistotě.
Skutečný rozdíl, kterým se olivové oleje liší, spočívá v procesu jeho výroby (a samozřejmě v kvalitě použitých surovin).
Existují 4 stupně panenského olivového oleje.
Nejnižší kvalita se používá na výrobu mýdel a není vhodná pro lidskou konzumaci.
Nejvyšší kvalita je u toho oleje, který je lisovaný za studena. Tento druh má i nejlepší chuť a vůni. Nikdy by neměl být ohříván na více než 40 stupňů Celsia.
Je třeba také vědět, že v obchodech se běžně vyskytují falešné druhy olivového oleje, zvláště se to týká "extra panenského" olivového oleje.
Výsledky testů olivového oleje
Skupina výzkumníků z Kalifornské univerzity uskutečnila test mezi více známými značkami olivového oleje v USA, které nesly označení "extra panenský olej".
Výsledky testů byly vskutku šokující. Téměř 70% z těchto olejů bylo falešných!
Proto, když příště uvidíte na etiketě označení "extra panenský olivový olej", tak buďte nanejvýš obezřetní.
No a tady se už pomalu dostáváme k otázce za milion Eur: Jak rozlišit pravý olivový olej od falešného, když nakupujete v supermarketu?
Popravdě řečeno, přímo v supermarketu to nerozlišuje.
Budete muset nějaký koupit a otestovat si ho až doma. Chutě pravého i falešného olivového oleje jsou často (hoc ne vždy) podobné, bude proto třeba najít i jiné způsoby jak je rozlišit.
Co znamená "padělaný olivový olej"?
V podstatě, falešný olivový olej nejčastěji znamená, že jde o směs 2 různých druhů oleje - obvykle je to část slunečnicového a část pravého olivového oleje. Právě ten se nejednou označuje jako "extra panenský olej".
Může se ale jednat io směs olivových olejů různé kvality, z různých částí světa.
V nejhorších případech se dokonce vyskytují i směsi slunečnicového a sojového oleje s přidanými barvivy jako chlorofyl či beta karoten, které se obchodníci neštítí označit názvem "olivový olej".
Dávejte si proto pozor na názvy jako "extra čistý" nebo "extra panenský".
Dokonce i mnohé televizní reklamy, které tvrdí, že prodávají jen ten nejkvalitnější olivový olej, lžou a ve skutečnosti prodávají olej falešný. Současný výzkum zjistil, že se to týká nejedné známé značky.
Jak rozlišit pravý olivový olej od falešného?
V této části článku se pokusíme ozřejmit výše položenou důležitou otázku, že jak tedy tyto oleje od sebe odlišit.
1. Test chladem
Tento jednoduchý test můžete provést sami doma. Vezměte olej a zchlaďte ho, například v chladničce.
Když olej ztuhne, znamená to, že obsahuje mononenasycené kyseliny, které jsou typické pro pravý olivový olej.
Tento test však není 100% spolehlivý. Pokud se jedná o falešný olej, který je směsí pravého olivového oleje a nějakého jiného oleje, tak bude obsahovat nějaké ty mononenasycené kyseliny a tedy i on po vystavení chladu ztuhne.
Bude proto třeba provést i další domácí testy.
2. Test ohněm
Pravý olivový olej by měl být schopen hořet v domácí petrolejové lampě.
Pokud takovou nemáte (vždyť kdo dnes má petrolejové lampy běžně doma, že?), Tak pak můžete nalít olivový olej do nějakého poháru, vložit do něj knot ze svíčky a zkusit knot zapálit.
Pokud olej nebude schopen udržet plamen, pak se zřejmě jedná o falešný olivový olej.
Opět, ani tento test však není úplně spolehlivý a to hlavně v případech, kdy je olej směsí olivového a nějakého jiného oleje.
3. Test chuti
Jak víte, olivový olej by měl mít výraznou, mírně nahořklou chuť. Pokud ji nemá, pravděpodobně se jedná o pančovaný olej.
Problém je, že "kvalitní" padělky mohou mít přídavně látky, kterou tuto chuť napodobují.
Co tedy potom? Jak mít jistotu, zda je olej pravý nebo ne?
Zaručeným způsobem je kupovat olivový olej od výrobce, kterého znáte a umí vám zaručit jeho pravost. To není problém v zemích, kde se olivový olej vyrábí, jako například v Itálii.
Co ale dělat na Slovensku, kde jsou jen dovozci a distributoři? Naštěstí, i zde existuje řešení.
4. Hledejte certifikáty originality
Při koupi olivového oleje v supermarketu vždy hledejte na obalu zobrazeny certifikáty třetích stran.
Buď ať už jde o bio označení nebo o označení sdružení, které garantují pravost a autentičnost potravin.
Pokud kupujete olej vyrobený v Itálii, hledejte označení PDO (Protected Designation of Origin - chráněné označení původu) nebo PGI (Protected Geographical Indication - chráněné zeměpisné označení).