Babiččiny sýrové koule: recept, který si zamiluje každý. Výborné jako rychlá svačinka pro děti i dospělé.

0
(0)

Dalibor , 29. 03. 2021

Zaskočila vás neohlášená návštěva a vaše lednice jako na potvoru zeje prázdnotou? Poslední pytlík brambůrků jste snědli včera u oblíbeného filmu a teď si lámete hlavu, čím přátele či rodinu pohostit? Nezbývá nic jiného, než se chopit vařečky a vykouzlit něco zajímavého v kuchyni. Tyto nadýchané malé buchtičky vaše nečekané hosty určitě neurazí, naopak. Možná se jejich návštěva bez ohlášení bude opakovat čím dál tím častěji.

Ingredience „co dům dal“

Může se stát, že máte zrovna před nákupem a doma jsou opravdu jen základní potraviny, které budou vyžadovat trochu kuchařského umu, abyste z nich vykouzlili pochoutku, díky které vás budou všichni ochutnávající žádat o recept. Základem je kombinace surovin, které k sobě chuťově ladí. Jde to samozřejmě i bez nich, ale pro ozvláštnění můžete do těsta přidat například kousky anglické slaniny a bílého zelí, nebo různě bylinky a houby. Nechte svou fantazii čarovat a uvidíte, že se setkáte s úspěchem.

Ingredience:

  • 700 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 150 g nastrouhaného sýra (nejlépe gouda, ale může být i čedar nebo niva)
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • půl lžičky kmínu
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl
  • menší cibule

Smícháme mouku se změklým máslem a důkladně prohněteme. Dále přidáme sýr, nadrobno nakrájenou cibuli (pro zvýraznění chuti může být i osmažená), hořčici, sůl a mléko (eventuálně další ingredience, kterými si chcete buchtičky ochutit). Opět pečlivě promícháme. Z těsta tvoříme malé bochánky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Buchtičky na závěr potřeme mlékem a posypeme kmínem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 18 – 20 minut.