Umí nadělat pořádnou paseku v lidském organismu. Používáme ho příliš často na to, aby se dalo říci, že na nás nemá žádný vliv. Obyčejné droždí. Droždí se nejčastěji používá při výrobě pečiva a piva. V žádném případě však nemá co hledat v běžné kuchyni a nahrazovat droždí čerstvé. Ptáte se proč?
Droždí
Kvasinky, které do těla dostáváme konzumací kynutých výrobků, dělají nejednomu z nás potíže, takže po kynutém koláči se cítíme jako nafouknutí jako balón. Kvasinky totiž doslova sžírá prospěšnou mikroflóru ve střevech, a také v žaludku.
Všechno je to v procesech
Po snědení kvasnic v podobě kynutého těsta dochází v našem těle k fermentačního procesu způsobujícímu celou řadu nežádoucích procesů. Únava mozku i těla, snížení imunity, poruchy spánku či nízká odolnost vůči infekcím. Mnoho lékařů jen souhlasně přikyvuje hlavami při tvrzení, že pacientů se závislostí na kvasnicových produktech je stále více.
Němečtí vědci se domnívají, že právě proces fermentace ovlivňuje i růst a vznik rakovinných buněk. Profesor Volf z univerzity v Kolíně nad Rýnem zkoumal 37 měsíců zkumavku, v níž za tento čas narostl zhoubný nádor po přidání kvasinek. Po rozjetí procesů za jeden týden narostl na více než trojnásobek své původní velikosti.
Děsivý proces
Kvašení samo o sobě je náročný a poměrně děsivý proces. Všechny orgány v trávicím traktu jsou po přijetí kvasnic do těla jakoby sevřené, nadměrně se začnou tvořit plyny a dolní končetiny nám začnou stagnovat. Toto vše jako mladí lidé ještě vůbec nemusíme pociťovat. Horší to bude, jestliže množství zkonzumovaných kvasnic za celý život začne ukazovat své důsledky ve stáří.
Vliv na dolní končetiny je významný - křečové žíly, trombóza, trofické vředy. Vědci se přiklánějí k názoru, že nadměrná konzumace kvašených výrobků vede k tvorbě nádorů nejen trávicího traktu, ale jakékoli části v lidském těle.
Po těchto výzkumech se doporučuje jíst méně kynutých výrobků, pečiva či piva. Nebuďte chodící plantáží pro pěstování a chov droždí. Kvasnice vám mohou chutnat, ale hodně vám nedají. Jezte raději čerstvé věci a když můžete, tak příjem kynutých potravin opravdu omezte. Kromě toho existuje celá spousta receptů bez použití droždí a nutno uznat, že jsou nejednou i lepší a chutnější. Přinejmenším nám po nich nezůstane špatně jako když se namačkáme kynutého švestkového koláče či domácích šišek dvakrát týdně. Dejte si předsevzetí a kynuté těsto připravujte jen jednou za dva týdny.
A co vy? Jaký vliv má na vás droždí a konzumace kynutého těsta? Podělte se s námi o své postřehy v komentářích.