V mikrovlnné troubě udělala ty nejlepší bramborové lupínky. Nyní už nekupuji brambůrky v obchodě.

0
(0)

Jan , 12. 08. 2020

Obsah článku

Přestože zhruba od poloviny jara začíná spousta lidí hubnout, aby měli figuru do plavek, léto je paradoxně obdobím, kdy máme sklony na všechna naše předsevzetí zapomínat. Zejména pokud jde o zdravé stravování – v létě si každý rád vyhodí z kopýtka, třeba alespoň na dovolené. Také brambůrky patří k typickým letním pochutinám, na které nedáme dopustit. Přestože jsou smažené a z výživového hlediska ke konzumaci nevhodné a některé látky v nich obsažené jsou dokonce rakovinotvorné.

Léto v New Yorku

Přesto jsou s námi brambůrky již více než 150 let. Jejich příběh se začal psát ve státě New York v USA v létě roku 1853, kde vznikly tak trochu omylem jako náhrada klasických hranolek. Do Československa se dostaly až o řadu let později, třeba firma Bohemia Chips byla založena až v roce 1982. Její výrobky navíc nebyly běžně dostupné, a tak u nás byly brambůrky dlouho podpultovým zbožím.

Poctivé domácí brambůrky

Poctivým domácím potravinám se nic nevyrovná. Každý, kdo si doma peče třeba chleba z kvásku nebo dlouhé hodiny vaří pravé vývary, vám tohle jen potvrdí. A platí to samozřejmě i pro brambůrky, které sice ani při domácí výrobě nebudou patřit mezi nejzdravější a nutričně vyvážené potraviny, ale alespoň budete moci kontrolovat množství soli, kvalitu oleje, a v neposlední řadě si také můžete být jisti, že neobsahují žádná éčka a konzervanty.

Postup pro výrobu domácích brambůrků je následující:

  • Pečící papír zlehka potřete olejem na smažení. Můžete přidat i trochu soli, není to však třeba.
  • Brambory nejprve rozpulte a pak nakrájejte na plátky o síle nejvýše 1 mm. Můžete využít například struhadlo.
  • Plátky brambor naskládejte na talíř potřený olejem. Brambory osolte a případně okořeňte pepřem, česnekem, paprikou či jiným kořením dle libosti.
  • Brambory přikryjte pečícím papírem, vložte do mikrovlnky a tu nechte 3-4 minuty běžet na plný výkon.