Je lehká, chutná a hodí se téměř k lecčemu. Je však vědět, jak rýži připravovat tak, aby měla pro vás jen zdravotní přínosy. Jinak vám hrozí problémy.
Nic netřeba přehánět, a to platí i při konzumaci rýže. Ale pokud si ji i dopřejete jen párkrát za měsíc, vystavujete se riziku v případě, že jste ji nepřipravili bezpečně. Víte, jaká je častá chyba, kterou dělají konzumenti rýže?
Ohrožuje těhotné ženy i děti
Nebezpečí spočívá v otravě arsenem, ale ne v otravě zjednodušeným slova smyslu. Váš organismus se totiž touto látkou zahlcuje postupně, což se může projevit v rámci některého onemocnění.
Arsen se spojuje s cukrovkou, onemocněním srdce, ale také s největším strašákem této populace - rakovinou. Uškodit může i těhotným ženám i maličkým dětem. Nachází se v uvařené rýži, proto byste měli věnovat velkou pozornost její přípravě.
Ideální poměr
Podle vědců byste neměli nechat vypařit z rýže přebytečnou vodu. Přidat byste proto měli více podílů vody, ale podle doktora Andyho Meharga je nejlepší takový způsob přípravy, který je sice trochu zdlouhavý, ale nejlépe eliminuje množství arsenu v rýži.
Pokud přidáte k rýži dva díly vody, po jejím odpaření v ní ostatně arsen. Pokud přidáte pět dílů, jeho množství se sníží o polovinu. No nejúčinnější je nechat rýži namočenou přes noc a druhý den ji pořádně propláchnout a až pak dát vařit v poměru pět ku jedné.
Není to jen o zdraví, ale rýže bude takto i mnohem chutnější
Rýži oplachujeme pod tekoucí vodou, vždy dokud neteče čistá voda. To je univerzální pravidlo, pokud jej vynecháte, rýže bude mnohem těžší na strávení a bude lepkavá. Oplachujte vždy, i když se velmi spěcháte.
Namáčení rýže před vařením je velmi důležité a lidé si to při domácí přípravě často vůbec neuvědomují.
Namáčení je možné vynechat pouze v případě dlouhozrnné druhů (nemělo by se však ani tam), u kulatozrnné a hnědé rýže namáčíme minimálně 30 minut- 1 hodinu před vařením.