Dochází vám inspirace v kuchyni? Tyto chutné bramborové řízky vás okouzlí

0
(0)

Dalibor , 12. 09. 2020

Brambory patří mezi mimořádně univerzální suroviny, které má rád skoro každý a dají se připravit na spousty různých způsobů. Jistě dobře znáte bramborové hranolky, noky, bramboráky nebo různé zapékané varianty, ale slyšeli jste už o bramborových řízcích?

Co budete potřebovat?

Pokud vám zbyly nějaké vařené brambory, které nevíte, jak spotřebovat, je tohle skvělý recept. A vsadíme se, že jej nebudete dělat jen jednou. Oblíbí si jej celá rodina, a vy navíc můžete v kuchyni experimentovat s různými variantami nebo přílohami.

Na bramborové řízky si připravte

  • 1 kg vařených a oloupaných brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 250 g strouhanky
  • 3 vejce
  • Sůl a pepř a olej na smažení

Jak postupovat?

Omyté a oloupané brambory nakrájejte na plátky silné asi 0,5–1 cm, propláchněte je nebo na chvíli ponořte do studené vody a potom je důkladně osušte a osolte/opepřete. Takto máte připraveny „řízky“, které už stačí jen obalit v mouce, vejcích a strouhance. Zkrátka tak, jak to děláte při přípravě klasických řízků. Pokud chcete, můžete je obalit třeba i společně s plátkem sýra či šunky, ale skvěle chutnají i zcela samostatně.
Obalené brambory postupně vkládejte do vyšší vrstvy dobře rozpáleného oleje a smažte je podobně jako řízky. Není ale potřeba je smažit stejně dlouho, protože brambory už jsou samy o sobě měkké a jde jen o to dozlatova opéct trojobal. Hotové bramborové řízky pokládejte na papírové ubrousky, tak docílíte toho, že se odsaje přebytečný tuk.

Co k tomu?

Můžete si k řízkům připravit snadný zeleninový salát nebo třeba skvělý dip či omáčku, do které budete řízečky namáčet. Velmi dobrou volbou je například dip ze zakysané smetany, česneku a čerstvých bylinek. Všechny ingredience jen stačí smíchat dohromady a máte hotovou omáčku, se kterou chutnají řízečky ještě lépe. A nezapomeňte si schovat recept, ještě se určitě bude hodit.