Vrstvený čokoládový dort s banánem, jehož recept si ode mě bere každá návštěva. Zkuste ho i vy.

0
(0)

Dalibor , 17. 03. 2021

Ingredience

Těsto:

  • 3 ks vajec
  • 1 hrnek cukru
  • 200 g mouky
  • 100 ml mlíka
  • 90 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička rozpustné kávy
  • 1,5-2 polévkové lžíce kakaa

Krém:

  • 500-600 g zakysané smetany
  • 3-5 polévkových lžic cukru
  • banány

Poleva:

  • 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 1 čajová lžička kakaa

Postup přípravy

V prvním kroku vejce rozšlehejte s cukrem, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Šlehejte po dobu 5 minut. Mezitím nechte lehce zahřát olej. Do ušlehané vaječné směsi přidejte máslo, mléko a sodu. Mouku smíchejte s kakaem a pomocí sáta prosejte do těsta. Těsto důkladně promíchejte.

Nalijte ho do formy o velikosti 20 cm. Před umístěním těsta do formy nezapomeňte důkladně vymazat dno, aby vám šel dort dobře vyndat a nepřipálil se. Pečte zhruba po dobu 30-50 minut při 180 stupních v předehřáté troubě. Při pečení mějte na paměti, že prvních 20 minut za žádnou cenu nesmíte otevřít troubu.

Během doby, co se dort peče v troubě máte čas nachystat náplň. Promíchejte zakysanou smetanu s cukrem. Všechny přísady důkladně promíchejte, můžete je také chvíli povařit, aby byl krém do hladka (ne dlouho). Po vyjmutí upečeného dortu z trouby jej nechte úplně vychladnout. Teprve pak ho vyndejte z formy a rozkrojte na 2-3 patra.

Banány nakrájejte spíše na tenčí kolečka. Namažte první patro náplní a umístěte na něj banány, přikryjte dalším patrem a proces opakujte. Až přiklopíte posledním patrem, pouze ho namažte krémem, ale už na něj nepokládejte žádné banány. Smíchejte zakysanou smetanu, cukr a kakao, důkladně promíchejte, polijte tím dort a nechce polevu samovolně stékat. Pak umístěte dort do lednice a nechte vše pořádně ztuhnout a zaschnout. Až se tak stane, můžete začít porcovat na talířky. Uvařte si k dortu kávu a užívejte si společné chvíle s rodinnou, které jsou tolik vzácné.