Co se stane s vaším tělem pokud budete každý den jíst kvašené okurky? Už naše babičky nedali na ně dopustit.

0
(0)

Dalibor , 05. 03. 2020

Okurky jsou skvělou potravinou, která se používá i často v hamburgerech, salátech, stejně nejčastěji po nich sahají těhotné ženy. Ale víte o jaké zdravotní vlastnosti mají nakládané okurky?


Už naše babičky nedali na ně dopustit. Kvašené okurky skvěle chutnají hlavně ve spojení s hlavním jídlem. No kromě toho skrývají v sobě mnohem větší poklad!

Zdravotní výhody:

  • obnova vnitřního prostředí v těle
  • enzymy ve zkvašené stravě pomáhají trávit i ostatní potraviny
  • pomoc při střevní nerovnováze
  • potlačování nepřiměřených chutí, prevence přejídáním a přibíráním
  • zmírnění ranních nevolností během prvních měsíců těhotenství
  • detoxikace a odstraňování toxinů z těla
  • množství energie a mnohem více vitamínů než nefermentované potraviny
  • praktické výhody
  • levná a jednoduchá tvorba
  • dodání chuti obyčejným pokrmem
  • dlouhodobé uchování potravin ze zahrady

 

Antidepresivní pomocníci


Málokdo by řekl o tom, že kvašené, kyselé okurky mohou hrát určitou roli v úrovni štěstí! Okurky a další fermentované potraviny mají schopnost zmírnit úzkost a tak podpořit pocit štěstí tím, že působí jako anxiolytické činitel. Jednoduše řečeno, mají antidepresivní účinky, odstraňují psychické napětí a zmíněnou úzkost.

Neurózy a úzkost lze snížit spotřebou kvašených přísad, jakými je kysané zelí.

 

Má nízký obsah kalorií a naopak vysoký obsah vitamínů a minerálních látek. Vzniká díky bakteriím mléčného kvašení a poskytuje probiotika ve formě laktobacilů.

 

Kromě toho, vědci potvrdili, že zdravý žaludek vede ke zdravému mozku. Ve skutečnosti podporou hormonu serotoninu v těle se zvyšuje úroveň štěstí a tím se posiluje i podpora zdravějšího myšlení a snižuje se spouštění úzkosti. Dokonce ve střevech je více serotoninu než v mozku, proto je důležité mít v pořádku trávicí trakt. A to zajistí konzumace fermentovaných potravin.


 
Co udělá s potravinami fermentace?


Fermentace se využívala hlavně pro dlouhodobé uskladnění potravin, jde o určitý způsob jejich konzervace.

Slouží k odstranění škodlivých látek, možná ní zlepšit chuť potravin a jejich výživovou hodnotu. Kysané zelí je např. zdravější ve srovnání s čerstvou. Díky kvašení se totiž v zelí tvoří vitamín B12, který bojuje proti stresu.

Kromě blahodárného vlivu na psychiku člověka mají tyto potraviny i další zdravotní výhody: dodávají organismu vitamíny a minerály a množství dalších zdraví prospěšných látek. Nejideálnější je jejich konzumovat hlavně v zimním období, protože podporují imunitu.

 

Přečetli jste si článek až do konce? Zaujal Vás? Potom můžete práci redaktora odměnit tím, že dáte článku na Facebooku lajka nebo jej budete sdílet děkujeme.

Upozornění: Tento článek má pouze informační charakter a jedná se o překlad ze zahraničních webů. Nenahrazuje lékařskou léčbu, vyšetření lékařem ani konzultaci jiným odborným zdravotnickým pracovníkem. Příspěvky mohou obsahovat informace, které se neshodují s názory redakce.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku.
Přestože jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psané s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s lékařem.