Lněná semínka podporují celkové zdraví člověka a chrání tělo před dlouhým seznamem onemocnění, včetně mnoha civilizačních.
Není proto divu, že jsou dnes součástí mnoha diet zaměřených na zdravý životní styl.
Zamýšleli jste se někdy nad tím, co by se stalo s vaším tělem, pokud byste začali pravidelně konzumovat lněná semínka?
Co obsahují lněná semínka
Tyto malé semínka jsou velmi bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, konkrétně kyseliny alta-linoleové, jakož i lehce stravitelných bílkovin a lignanů.
Obsahují také velké množství rozpustné vlákniny a fenolických sloučenin.
No a samozřejmě, ani se netřeba zmiňovat o celé paletě vitamínů a minerálů.
Proto vůbec nepřekvapuje, že se lněná semínka dnes často označují také jako supetravina. V případě, že ještě netvoří součást vašeho jídelníčku, měli byste je na něj rychle zařadit.
Když vás nepřesvědčilo její nutričně složení, čtěte dál a zjistěte, co vše pro vaše zdraví dokáží udělat v průběhu krátké doby.
Co se stane s tělem po měsíci konzumace lněných semínek
Z množství účinků na zdraví bychom chtěli zdůraznit hlavně následující:
Cholesterol
Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi.
Zároveň potlačuje záněty, čímž zabraňuje hromadění usazenin a ucpávání cév. Ty by mohly v pozdějším stádiu vyvolat srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici.
Triglyceridy, vysoký krevní tlak a hladina cukru
Konzumace lněných semínek ukázala silný vliv na triglyceridy v krvi.
Tyto látky zvyšují riziko onemocnění srdce a vzniku metabolického syndromu, který se projevuje vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou krevního cukru.
Lněná semínka dokáží snížit úroveň triglyceridů v krvi až o neuvěřitelných 25 až 60%.
Cukrovka
Regulací krevního cukru lněná semínka účinně snižují riziko cukrovky typu 2.
Pokud již náhodou cukrovkou trpíte, výrazně zlepší vaše příznaky. V některých případech dokáží dokonce zcela odstranit nebo alespoň výrazně zredukovat potřebu podávání inzulínu.
Bolesti a chronické záněty kloubů
Jen 3 polévkové lžíce lněných semínek obsahují tolik omega-3 mastných kyselin než 0,5 kg ryb.
Omega 3 mastné kyseliny v těle účinně potlačují záněty.
V případě, že trpíte chronickými bolestmi kloubů, artritidou či revma, po měsíční konzumaci lněných semínek u vás dojde k výraznému zlepšení zdravotního stavu a zmírnění, případně až úplnému ústupu bolestí.
Prevence a léčba rakoviny
Omega-3 mastné kyseliny spolu s lignany jsou látky se silnými protinádorovými účinky. Pravidelná konzumace lněných semínek dokáže předcházet vzniku téměř každého druhy rakoviny.
Nejlepší na nich je to, že rakovině nejen předcházejí, ale ji umí i léčit. Existuje několik alternativních terapií léčby rakoviny založených právě na lněných semínkách.
Jedním z nejznámějších je recept Johanny Budwig, při kterém se lněný olej mísí s tvarohem nebo bílým jogurtem. Pomocí tohoto receptu dokázala vyléčit velké množství onkologických pacientů.
Navíc lignany působí i na další onemocnění jako jsou lupus či psoriáza.
Osteoporóza
Osteoporóza je častým problémem hlavně u žen po menopauze. Už měsíční konzumace lněných semínek zastavuje řídnutí kostí a obnovuje jejich remineralizaci.
Proto, namísto různých léků proti osteoporóze s množstvím vedlejších účinků, raději pravidelně jezte lněná semínka.
Hubnutí
Lněná semínka obsahují sice velký podíl tuků, jde však o zdravé tuky, které se v těle neukládají.
Naopak, tyto tuky stimulují metabolismus a podporují tak hubnutí a snahu o získání zdravé tělesné váhy.
Jak užívat lněná semínka
Lněná semínka mají poměrně odolný obal. V jejich přirozené formě by přes tělo pouze prošly a jejich léčivé vlastnosti by zůstaly nevyužité.
Proto je třeba je před konzumací umlít například v mlýnku na mák nebo mlýnku na pepř. Umlít by měly těsně před snědením, jinak zdravé tuky zoxidují a změní se na škodlivé.
Doporučená denní dávka je přibližně 2 polévkové lžíce mletých semínek denně.
Druhým způsobem konzumace je lněný olej. Ten se však ze stejného důvodu zamezení oxidace musí po otevření držet v lednici a zkonzumovat ideálně do 1 měsíce.
Lněný olej se konzumuje vždy surový, vysokou teplotou se totiž znehodnotí. Můžete ho přidávat do salátů nebo 2 až 3 čajové lžičky rozmíchat s bílým jogurtem.