Co se stane s tělem, pokud začnete konzumovat slaninu a sádlo, které zcela běžně používaly i naše babičky?

0
(0)

Bláha Tomáš , 09. 02. 2019

O zdravé stravě se v dnešní době mluví neustále a téměř všude. Slavnými se staly oleje jako kokosový či olejový, které úspěšně nahradily vepřové sádlo, máslo a obyčejný olej. Babičky ale moderní oleje neměly a i přesto dokázali vařit velmi chutné pokrmy. Jejich jídlo obsahovalo všechny látky, které lidské tělo potřebuje.

Slanina

Lékaři v zimním období doporučují věnovat svou pozornost zejména živočišným produktům, které mohou být bezpečně použity k prevenci nemocí a k boji s infekcemi. Takovým produktem je právě i čerstvá slanina.

Výhody živočišného tuku

Živočišný tuk obsahuje obrovské množství vitamínů A, D, E a navíc i karoten. Tento druh tuku pomáhá udržovat Váš imunitní systém a zlepšuje celkové fungování těla, a to zejména v chladném období.
O tom, že živočišný tuk je škodlivý, se vede mnoho debat a vznikly i mnohé „mýty“, kterým stále věříme, ale nejsou vůbec pravdivé. Tyto mýty vám vyvrátíme.

Sádlo je zodpovědné za obezitu

Toto rozhodně není pravda. Sádlo, tak jako další produkty, má velmi negativní vliv na lidský organismus jedině v nadměrném množství. Pokud to řeknu zjednodušeně, museli byste denně sníst kilo slaniny, aby se na Vás začaly projevovat negativní účinky. Zdraví lidé, kteří jedí živočišný tuk, netrpí problémy trávicího traktu, jater a ledvin. Průměrný člověk by měl sníst denně 10-30 gramů živočišného tuku.

Sádlo je velmi těžké na žaludek

U zdravých lidí sádlo nebo tedy tuk, nezpůsobuje žádné zažívací potíže. Tuk je po pravdě pro náš organismus užitečný, a to i z důvodu, že taje při teplotě našeho vnitřního prostředí. Stojí za zmínku, že pozor by si měli dávat hlavně lidé, kteří trpí problémy s nadměrnou tvorbou žluči.

Sádlo se nám ukládá jako podkožní tuk

A kdo řekl, že je to špatné? Podkožní tuk je vlastně jedinečná struktura, v níž se nachází bohatá zásoba vzácné kyseliny arachidonové. Tato látka je pro naše tělo nevyhnutelná, protože bez ní tělo nedokáže „zformulovat“ jakousi imunitní odpověď na nějaký podnět. Tato kyselina je důležitá i pro správný metabolismus a zdravý podíl cholesterolu v těle.

Tuk obsahuje velké množství cholesterolu

Stejně jako u jakéhokoli produktu živočišného původu, tuk obsahuje cholesterol. Tento obsah však není tak velký, jak jsme si možná doposud mysleli. Pro srovnání: ve 100 gramech slaniny se nachází cca 1120 miligramů cholesterolu. Nemusíte se však bát. Lékaři už potvrdili, že množství cholesterolu v krvi nezávisí na množství tuku, který zkonzumujete. Mnohem důležitější je samotný metabolismus cholesterolu. Tělo má získávat co nejvíce živin a správně je recyklovat. Právě při tomto procesu pomáhají kyseliny obsažené v tuku, a to je kyselina linolová a kyselina arachidonová.

Chléb se sádlem je ta nejhorší kombinace

Ani toto tvrzení není pravdivé.
Kombinace je pro naše tělo velmi prospěšná. Oba produkty mají na naše tělo dobré účinky, ale za předpokladu, že jsme zdraví. Pro ty, kteří se snaží shodit pár kilo je tuk rovněž prospěšný. V malých množstvích je totiž skvělým zdrojem energie například před cvičením. Vezměte si, že když v minulosti šli chlapi například pracovat do lesa s dřevem, vždy měli u sebe krajíc chleba a slaninu. Přestože takový pokrm konzumovali poměrně často, měli dostatek energie, síly, byli zdraví a měli dobrou imunitu.

👍 Tento návod je užitečný