Co se děje s vašim tělem, když záměrně zadržujete větry

0
(0)

Dalibor , 14. 02. 2020

Už jste někdy byli v situaci, kdy vás unikající větry uvrhl do obrovské hanby, a proto jste musel zadržet větry? Přiznejme si to - byli jsme v této  situaci všichni.

Snaha zadržet náš vítr vede ke zvyšujícímu se tlaku a velkému nepohodlí. Hromadění plynů v gastrointestinálním traktu může způsobit rozšíření břicha, protože část plynu je absorbována zpět do krevního řečiště a vystupuje z dechu.

Příliš dlouhé zadržování větru znamená, že nahromaděný plyn nakonec nekontrolovatelně unikne.

Výzkum je nejistý, zda nárůst tlaku ve vašem konečníku zvyšuje vaši šanci na rozvoj stavu zvaného divertikulitida, kde se na výstelce střeva vyskytují malé výčnělky a které se zanícují - nebo vůbec ne.

Co je flatus?

Flatusem nebo unikajícím větrem máme na mysli střevní plyny, které vstupují do konečníku v důsledku obvyklých gastrointestinálních procesů trávení a metabolismu a poté opouštějí anální otvor.

Když vaše tělo tráví jídlo v tenkém střevě, složky, které nelze rozložit, se pohybují dále trávicím traktem a nakonec přicházejí do tlustého střeva.

Střevní bakterie se rozkládají fermentací. Tento proces vytváří plyny a vedlejší produkty zvané mastné kyseliny, které jsou znovu absorbovány a využívány v imunitních metabolických drahách a prevenci nemocí.

Plyny mohou být znovu absorbovány střevní stěnou do krevního řečiště a nakonec vydechovat plícemi nebo unikat konečníkem jako vítr.

Kolik flatusů je normální?

Pro vědce může být náročné přimět lidi, aby experimentovali s měřením větru. Naštěstí však byli zdraví dospělí, kteří se zavázali vypočítat množství vypouštěného plynu za den.

Všechny ploše, které měl hada propuštěného po dobu 24 hodin, byly shromážděny rektálním katétrem (au!). Jedli normálně, ale museli jíst 200 gramů fazole v rajčatové omáčce, aby se zvýšil vítr.

Za 24 hodin vyprodukovali v průměru 705 ml plynu, ale pohybovali se v rozmezí od 476 do 1 490 ml na osobu.

V největším objemu byl generován plynný vodík (361 ml za 24 hodin), následovaný oxidem uhličitým (68 ml za 24 hodin). Methan v rozmezí od 3 ml / 24 h do 120 ml / 24 h byl produkován pouze třemi dospělými. Zbývající plyny, většinou dusík, tvořily asi 213 ml / 24 hodin.

Muži a ženy produkovali přibližně stejné množství plynu a průměr měl osm epizod flatus za 24 hodin. Objem se pohyboval od 33 do 125 ml na plyn, s větším množstvím střevního plynu uvolněného do jedné hodiny po jídle.

Plyn byl také produkován během jejich spánku, ale jen poloviční množství ve srovnání se dnem (průměr 16 ml / h proti 34 ml / h).

Flatus

Ve studii dietní vlákniny a flatusu vědci zkoumali, co se stane s tvorbou střevního plynu, když dáváte lidem stravu s vysokým obsahem vlákniny.

Vědci nechali zdravé dospělé dobrovolníky jíst svou obvyklou stravu po dobu sedmi dnů a spotřebovávali 30 gramů psyllium jako zdroj rozpustné vlákniny.

Během týdne kázali přidání 10 gramů psyllium - asi jednu hromadu polévkové lžíce na každé jídlo.

Na konci každého týdne dorazili účastníci do laboratoře, kde byl zaveden pečlivě kontrolovaný experiment.

Zjistili, že strava bohatá na vlákninu psyllium vedla k delší počáteční retenci plynu, ale objem zůstal stejný, což znamenalo, že vítr byl méně častý, ale silnější.

Z čeho se skladají větry?

Plyn ve střevech pochází z různých zdrojů. Může pocházet ze spolknutí vzduchu nebo oxidu uhličitého, který se vytváří při smíchání žaludeční kyseliny s uhličitanem v tenkém střevě. Alternativně mohou plyny tvořit bakterie nalezené v tlustém střevě.

Ačkoli tyto plyny hrají specifické role, které ovlivňují zdraví, nadměrná tvorba střevního plynu může způsobit nadýmání, bolest, borborygmus (břicho dunění v břiše), říhání a mnoho větrů.

Páchnoucí větry jsou způsobeny plyny obsahujícími síru. To bylo potvrzeno studií 16 zdravých dospělých, kteří krmili fazole a laktulózu, neabsorbovatelný uhlohydrát, který fermentoval ve střevě.

Intenzitu vůně vzorků flatus posuzovali dva soudci (chudí lidé).

Dobrou zprávou bylo, že v následném experimentu vědci zjistili, že vůně plynných plynů může pomoci odstranit polštář vrstvou aktivního uhlí.

A konečně, špatná zpráva pro ty, kteří často létají: kabiny s tlakem vzduchu znamenají, že kvůli rostoucímu objemu plynu při nižším tlaku v kabině budete s větší pravděpodobností uvolňovat plyny než zem.

Kromě současných prvků snižujících hlučnost je pravděpodobnější, že vaše větry zaslechnou vaše cestující.

Co byste měli dělat?

Pokud máte pocit, že velké množství střevního plynu bude dělat to, co obvykle dělá, zkuste se přesunout na vhodnější místo.Ať už to dokážete nebo ne, to nejlepší, co můžete udělat pro vaše trávení a tělo, je nechat to jít.