Co časem udělají s vaší váhou jen 2 polévkové lžíce kokosového oleje denně

0
(0)

Dalibor , 18. 02. 2020

Kokosový olej je jeden z mála druhů potravin, které můžeme nazvat super-potravinou. Možná jste zaregistrovali, že v poslední době se kolem tohoto tropického ovoce točí přímo hysterie.

To vás nutí se zamyslet, o čem to vlastní celé je. V tomto článku se vám to pokusíme trošku blíže ozřejmit.

Co obsahuje kokosový olej


Kokosový olej má v sobě unikátní kombinaci mastných kyselin s velmi silnými medicínskými účinky.

 

Konkrétně jde o takzvané středně dlouhé řetězce triglyceridů, které se v těle metabolizují jinak než ostatní mastné kyseliny. Přecházejí z jater zpět do trávicího traktu, kde jsou pak využity jako rychlý zdroj energie.

Země, v nichž se konzumuje kokosový olej jsou považovány za nejzdravější místa na planetě.

V naší západní kultuře je kokos stále považován za exotické ovoce. Konzumují ho převážně jen lidé zajímající se o zdravou výživu. V některých zemích je však kokosový olej základní složkou stravy.

Například, v jižním Pacifiku příjmu lidé až 60% kalorií z kokosových ořechů.

To je řadí k největším konzumentům saturovaných tuků na světě (u nás považováno za nezdravé). Tito lidé jsou však extrémně zdraví, bez nejmenších známek onemocnění srdce a cév.

Pojďme se nyní blíže podívat na zdravotní účinky kokosového oleje.

1. Pomáhá kontrolovat váhu
Jedna studie z roku 2009 se zaměřovala na souvislost mezi tělesnou váhou a konzumací kokosového oleje. Zjistila, že snižuje obezitu v oblasti břicha a pasu.

Kokos je lehce stravitelný a také chrání tělo před inzulínovou rezistencí.

2. Dobrý zdroj kyseliny laurové


Kyselina laurová v kokosovém oleji dokáže usmrtit bakterie, viry, houby a jiné typy infekcí.

 

Když je olej enzymaticky strávený, vytváří monoglycerid známý jako monolaurín. Ten spolu kyselinou laurovou zabíjejí škodlivé patogeny.

3. Zmírňuje křeče
Ketogenní dieta obsahuje nízké procento sacharidů, ale je bohatá na tuky. To vede ke zvýšené koncentraci ketonů v krvi.

Ze zatím ne zcela známých důvodů, takový typ stravy snižuje míru křečí a záchvatů u dětí s epilepsií.

4. Zlepšuje trávení
Mnoho lidí trpí trávicími obtížemi. Právě tito lidé by měli zvážit přidání kokosového oleje do svého jídelníčku.

Kokosový olej pomáhá při onemocněních trávicího traktu jako například syndromu dráždivého střeva, ale i při helikobaktera v žaludku.


Mastné kyseliny mají antimikrobiální vlastnosti, které tlumí růst bakterií, kandidy a dokonce i parazitů, kteří zapříčiňují špatné trávení.

5. Pomáhá kontrolovat cukrovku 2. typu
Nedávná studie provedená Garvinovým institutem pro medicínský výzkum ukázala, že pomáhá předcházet vzniku inzulínové rezistence a proto snižuje riziko rozvoje diabetu 2. typu.

6. Umožňuje vařit při vysokých teplotách
Kvůli středně dlouhým řetězcem mastných kyselin má kokosový olej vyšší tepelnou odolnost než většina ostatních olejů.

Možná i zjistíte, že ho máte raději jako váš oblíbený olivový olej, zejména tehdy, když potřebujete vařit něco při vyšších teplotách. Olivový olej totiž při dosažení bodu varu rychle oxiduje a vytváří volné radikály.

 

7. Zpomaluje tvorbu jemných vrásek a jiných znaků stárnutí

Kokosový olej není jen k jídlu. Má mnoho využití i v kosmetice.

Pomáhá udržovat pojivové tkáně pevné, čímž předchází tvorbě vrásek a působí zplihle pokožky.

Pro zmírnění viditelnosti jemných vrásek aplikujte olej přímo na obličej. Můžete ho aplikovat i denně pro zvlhčování pokožky.

8. Potlačuje hlad a umožňuje jíst méně bez přílišného snažení se
Jedna z nejlepších vlastností kokosového oleje je, že snižuje pocit hladu.

Zřejmě to souvisí se způsobem, jakým se metabolizují jeho mastné kyseliny. Ketony mají pravděpodobně efekt, kterým se snižuje hlad.

Závěr

Kromě přirozené formy se někdy prodává ve formě bez zápachu. Doporučujeme konzumovat ten přirozený.

Jeho vůně a chuť jsou jednak příjemné a navíc ten přirozený neprošel dodatečným zpracováním, při kterém se mohla část jeho prospěšných látek znehodnotit.

👍 Tento návod je užitečný