Čtěte pokud i vy používáte alobal při vaření. Fólie jako zdroj potenciálního nebezpečí pro vaše zdraví.

0
(0)

Dalibor , 15. 07. 2020

Od poloviny 20. století je neodmyslitelnou součástí našeho života alobal neboli hliníková folie. Balíme do něj dětem svačiny na výlet, neobejde se bez něj žádné grilování s přáteli ani piknik. Často se používá i v domácnosti, například k prodloužení trvanlivosti otevřených potravin v ledničce.

Nejde však jen o každodenního užitečného pomocníka, jak by se na první pohled mohlo zdát. Alobal skrývá určitá nebezpečí, o kterých je dobré něco vědět.

Alobal jako zdroj potenciálního nebezpečí pro zdraví

Věděli jste například, že když se jídlo dostane s touto folií do přímého kontaktu, přenesou se z ní do jídla částečky kovu? A pokud se jídlo nachází v alobalu přímo při tepelné úpravě, např. při grilování nebo pečení v troubě, riziko přenosu kovu do pokrmu se ještě zvyšuje.

Jak jste už možná slyšeli, hliník se určitým způsobem kumuluje v tkáních lidského těla a také v mozku, a může fungovat jako faktor ovlivňující vznik různých neurodegenerativních onemocnění, např. obecně známé Alzheimerovy choroby. Jak se ukazuje ve výsledcích vědeckých výzkumů, vstřebaný kov zpomaluje v případě mozkových buněk jejich přirozený růst.

Pokud jde o kumulaci kovu, v tomto případě konkrétně hliníku, je nebezpečná také pro stav kostí, kdy nemocní poté trpí nejen nižší hustotou kostí, ale tato kumulace následně zvyšuje např. i riziko infarktu.

Ani plíce nezůstávají v případě používání alobalu nedotčené, zejména tehdy, když se tento obalový materiál používá při tepelné úpravě pokrmů s použitím otevřeného ohně, kdy dochází k přímému vdechování kovových částeček.

Kdy je alobal obzvlášť škodlivý

Při manipulaci s alobalem představuje jakékoliv jeho poškození, i to i nepatrné, zvýšené riziko přenosu kovu do jídla, především když jídlo z alobalu vybalujete nebo když folii vystavíte vyšším teplotám, které způsobují její praskání.

Vyšší riziko přenosu kovu do jídla a následně do lidského těla představují v případě jejich skladování za použití hliníkové folie různé druhy koření, a také některé plody s vyšším obsahem kyselin, např. citrusy a rajčata.

Když se pak takové jídlo navíc ve folii ještě i připravuje, podle odborníků může obsahovat až 400 mg hliníku, což není nijak zanedbatelné množství. Navíc platí přímá úměra mezi výší teploty, při které se jídlo upravuje, a množstvím absorbovaného kovu.

Hliník se dostal mimo jiné také do hledáčku Světové zdravotnické organizace, která stanovila jeho bezpečné množství na maximálně 1 mg na 1 kg váhy lidského těla.

Jak žít zdravěji a bezpečněji

Pokud chcete aktivně snížit zanesení kovů do vašeho těla, přinášíme vám několik tipů, jak toho docílit:

  • filtrujte pitnou vodu (protože i ta obsahuje částečky kovu, které se filtrací odstraní)
  • nepoužívejte hliníkové příbory a nádoby
  • při pečení raději používejte pečicí papír, který je bezpečný, a
  • skladujte potraviny ve skleněných dózách.