Zhubla jsem několik kilogramů během krátké doby jen díky domácímu kysanému zelí. Poradím vám, jak na to.

0
(0)

Dalibor , 19. 01. 2021

Zelí není nijak vzácnou surovinou. Koupit si jej můžete po celý rok. Bohužel jsme se naučili používat zelí jen jako přílohu k velmi tučným chodům – například vepřové s knedlíkem a se zelím. Takové kysané zelí je ale zdrojem spousty vitamínu. Říká se, že kdo jí kysané zelí každý den, nemá celulitidu. A také s jeho pomocí můžete zhubnout. V tomto článku se můžete těšit na recept na kysané zelí, které vám zachutná a pomůže ve všech výše jmenovaných aspektech.

Příprava domácího kysaného zelí

Na přípravu budete potřebovat:

  • 2,5 kg bílého zelí (tj. cca dvě menší hlávky),
  • 80 g soli,
  • 2 bobkové listy (lze vynechat),
  • 1 lžička pepře celého (lze vynechat),
  • 2-3 kdoule (kvůli barvě).

Bílé zelí omyjte a nakrouhejte na tenké nudličky. Ve velké míse jej smíchejte se solí a asi 5 minut míchejte, až zelí pustí šťávu. V tomto okamžiku můžete přidat koření (pokud ho používáte). Tuto směs rozdělte do sklenic spolu se šťávou, kterou zelí pustilo. Sklenice dolijte vodou tak, aby zelí bylo zcela ponořené. Následně sklenice zavíčkujte. Nechte fermentovat asi měsíc při pokojové teplotě. Poté přesuňte do chladu (například do sklepa) a skladujte při teplotě nižší, než je 5 °C. Takto zelí vydrží asi dva měsíce. Životnost lze prodloužit sterilací.

Nutriční hodnota kysaného zelí

Ve 100 g kysaného zelí můžete najít 15 mg vitamínu C a následující zdraví prospěšné látky: kyselinu listovou, vitamín B6, železo, sodík, hořčík, vápník, bílkoviny a vlákninu. Z těchto důvodů se kysané zelí velmi doporučuje veganům a vegetariánům. Ještě více zdraví prospěšných látek přitom obsahuje červené zelí, než rozšířenější bílé zelí.

Kysané zelí proti neduhům

A jak vám může kysané zelí prospět? Působí například proti trávicím obtížím. Díky obsahu vlákniny snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Taktéž potlačuje růst rakovinných buněk.

👍 Tento návod je užitečný