Jeden šálek tohoto zelného "elixíru" vám pomůže s krevním tlakem, lámavostí nehtů i s vypadáváním vlasů.

0
(0)

Dalibor , 07. 04. 2021

Bohužel se červené zelí mezi moderními potravinami dovážené ze zámoří začalo pomalu, ale jistě vytrácet. Je to velká škoda, protože červené zelí je přímo nabité živinami, jedná se o superpotravinu, kterou by si neměl odříkat nikdo z nás. Zelí je naplněno vitamínem C a K. A pokud zelí odšťavníte a dopřejete si jeho lahodnou šťávu, podpoříte hubnutí, zvýšíte si imunitu, snížíte záněty v těle - i ty chronické a detoxikujete celkově organismus.  

Zapomenutý zázrak

Dříve se zelí pěstovalo na zahradách a bylo do jídelníčku zařazeno v různých formách. Ať už syrové, kysané nebo jako salát. Kvašené a syrové zelí má zdravotní výhody nejvyšší. Čerstvé zelí obsahuje vitamin K, C, A a B6. Nesmíme zapomenout ani na minerální látky, jako je hořčík, draslík, fosfor, vápník a mnoho jiných pro tělo důležitých živin. Antioxidanty obsažené v zelí chrání tělo před volnými radikály, oxidačním stresem a síra bude podporovat zdravou pokožku, nehty, ale i vlasy. Vitamin K podporuje funkce mozku a s vaší podporou dokáže snižovat riziko vzniku Alzheimerovy choroby. A jako poslední bychom chtěli upozornit na velmi nízký obsah kalorií a tuků, proto bude zelí vhodné i při redukčních dietách. Obsah vlákniny zajistí pocit sytosti a vy tak nebudete mít potřebu neustále něco pojídat. 

Kombinujte a zamilujete si ho

Mnohým lidem šťáva ze zelí nemusí chutnat, proto bude dobré ji kombinovat s jinými surovinami. Vy sami musíte přijít na to, jaká ingredience vám bude pasovat, a která obohatí vaše chuťové buňky. Může to být například sladké jablko či mrkev, také to může být červená řepa či cokoliv jiného.

Recept na lahodnou šťávu

Šťáva z červeného zelí je nejjednodušším a nejlepším způsobem, jak zařadit tuto zeleninu do každodenního jídelníčku. Velkou výhodou zůstává, že nemusíte kupovat drahé suroviny, vše je levné a jednoduše dostupné. Budete potřebovat:

  • Červené zelí 300 g
  • Jablko nebo hruška 1 ks
  • Bazalka 1 svazek
  • Máta 1 svazek

Veškeré suroviny důkladně omyjte, nakrájejte na malé kousíčky a vložte do mixéru. Suroviny bude nejlepší mixovat ve smoothie mixéru. Mixujte tak dlouho, než vznikne hladká šťáva. Nápoj si dopřejte dvakrát denně před jídlem.