I v horkých dnech mě trápily studené nohy a nevěděla jsem čím to je. Pak mi doktor řekl toto.

0
(0)

Tomáš , 26. 07. 2021

Ruce a nohy jsou u žen velmi častým jevem, mnohem častější než u mužů. Jak je to ale možné? Je to proto, že termoregulační procesy fungují u obou pohlaví odlišně. Představíme vám několik důvodů, proč máte studené ruce i nohy a jak se vůči tomu bránit.

Existuje hned několik důvodů, které si uvědomujete

To, že máte studené ruce nebo nohy, zapříčiňuje například sedavý život styl. Přitom totiž krev „stagnuje“, končetiny dostanou málo teplá a méně se prokrvují. Navíc při sedavém zaměstnání klesá aktivita kardiovaskulárního systému. Proto se může stát, že se už po zbytek dne nebudete moci zahřát. Cévy budou slábnout a kvůli tomu se ruce ani nohy neprokrví dostatečně. Druhým důvodem je stres. Ten způsobuje zvýšení hladiny adrenalinu, což má za následek narušení toku krve – studené ruce a nohy.

Nedostatek vitaminů C, E a P také může způsobit syndrom studených rukou a nohou. Tyhle všechny vitaminy jdou odpovědné za udržování aktivity cévních stěn. Projevit se to můžete nejen studenou pokožkou, ale modřinami na těle nebo rychlou únavou. Tyto příznaky uvidíte hlavně u žen, které drží dietu.

Studené ruce a nohy můžete mít v důsledku anémie nebo onemocnění štítné žlázy

Štítná žláza syntetizuje hormony. Jejich nedostatek ale může vést k poruchám termoregulace. Tím pádem dochází k ochlazení končetin, pozorovat můžete také otoky očních víček nebo suchou kůži. Železo je pro tělo velmi důležité, proto pokud ho nebudete mít dostatek, může nastat situace, že budete mít studené ruce nebo nohy. Přidat se mohou také bolesti hlavy nebo ospalost.

Studené ruce a nohy můžete mít, pokud vás trápí cukrovka. Příčinou cukrovky je snížení produkce inzulínu. K dalším příznakům kromě studených rukou patří časté močení nebo poruchy zraku. Objevit se může Raynaudova choroba, která se pozná podle toho, že chladnou prsty u rukou a u nohou, budou bílé a následně modré. Po jejich zahřátí se barva změnit na červenou a prsty mohou otéct.

Pozor na deformaci kostí nebo dysfunkce nervového systému

Vegetativní dystonie je stav, který má spojitost s nervovým systémem. Pacienti, kteří tímto onemocněním trpí, si mohou stěžovat na studené ruce a nohy, mají také závratě nebo návaly horka. Osteochondróza je deformace, kvůli které obratle tlačí na krevní cévy a ty poté nemohou dobře prokrvovat naše končetiny. Objevit se může také necitlivost v rukou a nohou. U této nemoci je důležité ji včas rozpoznat a začít léčit.

Dalším problémem může být kouření. Jak je známo, způsobuje zúžení cév, takže lidé, kteří kouří pravidelně a už 2-3 cigarety denně, mohou mít problémy s krevním oběhem a následným důsledkem – studenýma rukama a nohama. Ateroskleróza je nemoc, která omezuje průtok krve do tkání a orgánů. U takových lidí se často objevuje syndrom studených rukou a nohou. Přidat se může bolest hlavy nebo poruchy paměti.