Univerzální těsto na pizzu, buchty nebo koláče. Zapište si tento recept na lahodné těsto.

Přinášíme recept na vynikající těsto, ze kterého můžete upéct buchty, koláče nebo třeba pizzu. Výběr náplně je jen na vás. Máte chuť na sladké nebo na slané? To si můžete rozmyslet až na poslední chvíli, těsto na vás bude čekat v lednici, kde vydrží až 3 dny.

Ingredience

  • 500 ml mléka
  • 5 hrnků pšeničné mouky
  • 2 lžíce cukru
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce oleje (slunečnicového)
  • 1 sáček sušeného droždí (11 g)

Příprava

V míse smícháme 4 hrnky mouky a sušené droždí. Poté postupně přidáváme teplé mléko, cukr, sůl a slunečnicový olej. Vše pečlivě promícháme. Nakonec pomalu přimícháme poslední hrnek mouky.

Těsto rozprostřeme na potravinářskou folii nebo celofán a vložíme do lednice nejméně na 2 až 3 hodiny. Toto těsto ale můžeme v lednici nechat až 3 dny a sáhnout pro něj, až bude potřeba.

Tipy na další zpracování

Toto kynuté těsto můžeme použít na výrobu buchet, takzvaných Honzovek, které můžeme naplnit marmeládou, mákem, ořechovou směsí, tvarohem nebo povidly. Těsto si rozdělíme na přibližně stejné kuličky. Jednotlivé buchty plníme a skládáme vedle sebe do vymazaného pekáče. Nakonec potřeme vodou a pečeme v troubě 20 až 30 minut.

Dalším tipem jsou tvarohové koláče. Vypracujeme z těsta placky, které naplníme tvarohem s trochou cukru a citronové kůry, můžeme přidat rozinky. Vytvarujeme koláče a skládáme je na plech. Na vršek koláče můžeme přidat trochu marmelády a máslovou drobenku.

Máme-li chuť zpracovat těsto do slané verze, nejjednodušším způsobem bude jistě pizza. Těsto vyválíme na asi 0,5 cm vysokou placku. Chceme-li pizzu s rajčatovým základem, můžeme použít směs kečupu a rajského protlaku. Můžeme sáhnout po zelenině, uzeninách a sýru. Výborná je také pizza se smetanovým základem, na kterou se hodí cibule, ořechy, zelený pepř a brusinky. Fantazii se meze nekladou!

Související články

Nejnovější recepty

Nejnovější návody