Trápí vás syndrom patní ostruhy? Vyzkoušejte osvědčené rady při plantární fasciitidě, opět budete moci chodit i běhat bez bolestí!

0
(0)

Dalibor , 18. 09. 2020

Těm, co trpí syndromem patní ostruhy, není třeba onemocnění více přibližovat. Plantární fasciitida, neboli zánět fascie, patří k nejčastějším ortopedickým onemocněním, které se projevuje bolestí na spodní straně paty nebo chodidla při chůzi či běhu. Zánět této šlachy, která se vine dolní částí nohy a spojuje patní kost s prsty, vzniká v důsledku tupého úderu, nehody nebo přetížením. Své o tom ví ti, co stojí celý den na nohou, ale postiženými bývají také sportovci, hlavně běžci nebo skokani. Jak účinně řešit tento zánět? Vyzkoušejte osvědčené rady, které používají lidé po celém světě!

Jak účinně řešit plantární fasciitidu

Zánětlivé stavy ostruhy mohou postihnout muže, ale i ženy. Většinou se týká těch, co pravidelně chodí, v práci stojí, případně mají jako koníček běhání. Samozřejmě je vhodné při déle trvajících problémech navštívit lékaře, ale je možné bolest a zánět zklidnit také přirozenými způsoby. Alternativní metody jsou totiž stejně efektivní, oproti drahým farmakologickým prostředkům nadto velmi levné. Čím si můžete pomoci od bolesti při zánětech ostruhy?

Masáž nohou

Velmi efektivním prostředkem při léčbě plantární fasciitidy je masáž chodidla. Masáž chodidla totiž zmírňuje bolest a pomáhá vstřebávat otoky, vhodně se také aktivizuje krevní oběh. Při masáži dojde k uvolnění celkového napětí a možné rekonvalescenci šlachy. Masáž provádějte za pomoci kokosového, sezamového nebo rozmarýnového oleje a lehkým tlakem promasírujte chodidla. Vhodné je masírovat chodidla každý večer před spaním.

Horké obklady z lněného semínka

Pro obklad si připravte bavlněnou látku, do které zabalte lněná semínka spolu s hrubozrnnou solí. Nahřejte balíček v mikrovlnné troubě, můžete z něj také vytvořit kuličku a jemně masírujte bolestivá místa. Můžete také chodidlo nahřát tímto způsobem před a po masáži.

Natahování chodidla

Vhodné je protahovat chodidla a pravidelně cvičit, v ideálním případě několikrát denně. Hýbejte prsty nahoru a dolu, přičemž vždy držte polohu několik sekund. Při zvedání prstů nahoru protáhněte celou spodní část chodidla.

Síran hořečnatý

Epsomská sůl se hojně využívá při problémech s klouby, proto jí lze aplikovat také při plantární fasciitidě. Připravte svým nohám lázeň v nádobě s teplou vodou a nechte rozpustit naběračku Epsomské soli. Ponořte nohy do lázně na 10 až 20 minut.

Čaj z kurkumy, heřmánku a zázvoru

Kurkuma zmírňuje bolest, zázvor a heřmánek mají protizánětlivé účinky. Pitím tohoto čaje můžete zmírnit dopady plantární fasciitidy. Pro přípravu čaje vložte do vroucí vody půl lžíce strouhaného zázvoru, lžíci kurkumy a sáček heřmánku. Nechte louhovat a poté přeceďte. Oslaďte medem a pijte 2 až 3 šálky denně.

Jablečný ocet

Dobré je masírovat také chodidla jablečným octem nebo si připravit lázeň s jablečným octem. Jablečný ocet má protizánětlivé a analgetické účinky a je účinný při bolestech a zlepšuje krevní oběh.