Takto se postarejte o rajčata v červnu pro bohatou úrodu: Nejlepší pomocník pro zahrádkáře

0
(0)

Dalibor , 16. 06. 2020

Mnoho začínajících zahrádkářů může být na pochybách, jak se třeba postarat o rajčata v období kvetení. V podstatě si však třeba zapamatovat jen těchto pár základních pravidel.

1. Během tohoto období se na spodku stonky objevují malé zelené výčnělky, které jsou kořenovými pupeny. Když je barva ztmavne na modro-fialovou, zakryjte jejich zemí.

Tento postup přispívá k rozvoji dalších kořenů, díky kterým rostlina dostává více živin a roste lépe.

2. Půdu kolem rajčatových keřů zkypřete alespoň jednou týdně, pokud není pokryta mulčem. Můžete je zakrýt například posekanou trávou: mulčování umožňuje, aby byla půda dlouhodobě vlhká a prodyšná.

3. Pokud je počasí velmi horké, rajčata dobře zalévejte každé 3 dny. Pokud je počasí chladnější a vlhčí, zavlažujte jejich jednou za 4 - 5 dní. Nepřelévejte je však a ujistěte se, že voda kolem kořenů nestojí.

4. Pokud pěstujete rajčata ve skleníku, větrejte prostor tak často, jak je to možné. Rajčata totiž nemají rádi vlhký vzduch.

5. Rajčata jsou samosprašné plodiny. Proto pokud je pěstujete ve skleníku, kde je přístup hmyzu omezen, jemně je každé ráno protřepe, aby pyl z horních květů padal na spodní. Tento postup přispívá k tomu, aby se co nejvíce květů proměnilo na plody.

6. Všechny dusíkatá hnojiva, jakož i mléko a kvasnice jsou prospěšné během vegetativního období růstu a během kvetení. Hnojte rajčata jednou týdně, ale nepřehánějte to: je lepší přidat méně hnojiva, jako příliš mnoho.

7. Dolní listy rajčatových keřů, které se dotýkají země, by měly oříznout. Měly by se odstraňovat postupně každé 2 - 3 týdny.

Tento postup pomáhá snižovat riziko vzniku plísňových chorob.

8. Nezapomeňte také oříznout sekundární výhonky, které nenáhodné květiny, aby byly všechny živiny orientované na růst a vývoj plodů.

9. Když jsou keře rajčat dostatečně vysoké, stonky uvažte na podpěry nebo sloupky tak, aby se neohýbaly pod hmotností listů a plodů.

10. Pokud se na listech objeví nějaké skvrny, okamžitě je odstraňte.

Během období kvetení proveďte 2 ošetření protiplísňovým roztokem - aplikujte na listy.

Věříme, že vám tyto rady pomohou a přejeme vám bohatou úrodu!