Rekonstrukce domu odhalila neočekávanou krásu! Dům byl postaven na něčem, co vyrazí dech každému z nás

0
(0)

Dalibor , 15. 04. 2021

Co skladujete ve svém sklepě? Jsou to láhve s vínem? Brambory, okurky, jablka či jiné potraviny? Ano, takové suroviny ve sklepě jsou naprosto běžně vídaným jevem. Jenže někteří ve svém sklepě ukrývají dědictví, které se jen tak nepoštěstí někomu vlastnit. Takový případ existuje i v Turecku, kdy muž ve svém sklepě objevil rovnou celé město. V roce 1963 na takové město v Derinkuyu narazil. Do té doby o něm neměl ani tušení.

Zjištění

Psal se rok 1963, když dělníci renovovali starý dům. Zbourali jednu zeď v suterénu a dostali se tak do jiné místnosti. Nastal velký údiv, protože se nejednalo o běžnou místnost, nýbrž o něco, co je velmi zarazilo. Muži objevili starodávné podzemní město. Od tohoto dne nalezení bylo vykopáno osm úrovní celého města. V horním patře se nachází obytný prostor. Můžete zde také zahlédnout vinice, klášter a kostel.

Život pod zemí

Žili zde i domácí mazlíčci. Kvůli nedostatku kyslíku byl vyvinut komplexní ventilační systém, a proto bylo možné i pod zemí přežít, jak jen dlouho bylo třeba. Archeologové odhadli, že v tomto rozsáhlém podzemním městě žilo více než 20 000 lidí. A to se předpokládá, že z celého komplexu byla objevena pouze čtvrtina. 

Turecké Kappadokii

Odhaduje se, že v Kappadokii se nachází více než padesát podzemních měst. Sousední Kaymakli je spojeno dlouhým tunelem s nalezeným městem v Derinkuyu. Celý tunel měří osm kilometrů. Takové město nesloužilo lidu na celoživotní obývání. V těchto místech sloužilo převážně jako útočiště pro křesťanské obyvatelé, kteří se ukrývali před Osmany. Odhad také vysvětlily těžké dveře vyrobené z kamene. Tvrdí se, že podzemní město v Derinkuyu je staré čtyři tisíce let a postavili jej Chetité. Ovšem jiní archeologové tvrdí, že město bylo postavené již dříve. Pokud máte chuť a zajímají vás tato starodávná podzemní města, jistě se do Derinkuyu vydejte i vy, jsou přístupná široké veřejnosti. Přesné zprávy a informace o městě - vznik a jiné informace, s největší pravděpodobností nebudou nikdy odhaleny.