Přicházející podzim se pojí mimo jiné i s úrodou a sklizní jablek a s ní spojenými recepty na jablečné moučníky. Klasický jablečný koláč neboli Apple Pie má nespočet variant a každá z nich má něco do sebe. Věděli jste ale, že existují varianty jablečného koláče, které se nepečou v troubě? Že ne? My vám dnes přinášíme originální recept na jablečný koláč připravovaný v pánvi.
Připravte si všechny ingredience a můžeme začít
Postup receptu je jednoduchý a je vhodný i pro začátečníky. Základem je mít při ruce vše potřebné a nic neuspěchat. Nejprve si nachystáme všechny potřebné ingredience. Na ovocnou náplň budeme potřebovat:
- 60 gramů cukru,
- 2 zelená jablka,
- 20 gramů másla,
- ½ citronu,
- 1 špetku mleté skořice.
Pro přípravu těsta si nachystáme:
- 55 gramů pšeničné mouky,
- ¼ šálku cukru,
- 2 vejce.
Babiččin jablečný koláč z pánve krok za krokem
Nejprve si oloupeme jablka a nakrájíme je na slabé plátky. Na pánvi rozpustíme máslo a plátky jablek na něm restujeme asi čtyři minuty. Přidáme cukr, důkladně rozmícháme a vaříme na mírném oni další dvě minuty. Následně přidáme citronovou šťávu a skořici. Náplň necháme pomalu vařit na nízkém stupni a nachystáme si těsto. Oddělíme od sebe bílky a žloutky. Bílky ušleháme, když začnou bělat, přidáme polovinu cukru a ušleháme do sněhu. Pokud nám sníh nechce držet, můžeme si pomoci přidáním špetky soli, sníh je potom pevnější. Žloutky ušleháme se zbylým cukrem. Poté ušlehané bílky v míse opatrně smícháme s utřenými žloutky. Tato část vyžaduje trpělivost, pokud budete sníh míchat příliš divoce, nezůstane nadýchaný a na výsledku to bude poznat. Přisypeme mouku a opatrně vmícháme. Touto směsí přelejeme jablka na pánvi tak, aby byla celá pokrytá těstem. Pánev zakryjeme a necháme vařit na mírném ohni přibližně dvacet minut. Nakonec pánev pomocí víka otočíme a necháme koláč vychladnout na mřížce. Můžeme podávat se šlehačkou. Hotovo, dobrou chuť!