Recept na čaj, se kterým budete v kondici i v důchodu bez nutnosti návštěv lékaře.

0
(0)

Dalibor , 23. 02. 2021

Chcete si udržet dlouhé zdraví a vyhnout se častým návštěvám doktorů? V takovém případě je nutné dbát na zdravý životní styl. Aby to skutečně fungovalo, vyplatí se vytasit všechny zbraně přírody, které pomohou tělu v boji proti stárnutí i nejrůznějším onemocněním. Skvělým příkladem je bylinka s názvem dobromysl. Jaké má účinky a proč se vyplatí připravovat si z ní pravidelně čaj? To se dozvíte v tomto článku.

Úžasná bylinka dobromysl

Možná znáte dobromysl pod názvem oregano. Tato aromatická bylinka se hojně využívá v kuchyni díky svým dochucovacím vlastnostem. To však zdaleka není to jediné, co dokáže. Jde o víceletou bylinu s výškou běžně kolem 20 až 30 centimetrů. Kvete krásnými fialovými květy a využívané jsou především listy bohaté na esenciální oleje se specifickým aroma i léčivými účinky. Blahodárné účinky této bylinky jsou známé již po mnoho let, ale přesto o nich mnoho lidí v dnešní době tolik neví.

Jak si připravit čaj z oregana          

Vzhledem k pozitivním vlastnostem dobromysle se vyplatí připravit si šálek tohoto lahodného a zároveň prospěšného čaje ideálně každý den. Postup je velmi jednoduchý a zvládnete ho během pár minut. Využít můžete čerstvý ale i sušený dobromysl, protože obě varianty nabídnou vynikající vlastnosti i využití.

Potřebovat budete zhruba 300 ml vody a 3 lžíce čerstvého nebo 1 lžíci sušeného oregana. Bylinku zalijte vroucí vodou a pod zakrytou nádobou nechte luhovat zhruba 10 minut. Následně nechte vychladit a můžete se pustit do pití.

Silný čaj při nachlazení

Výše uvedený recept je spíše preventivní. Ve chvíli, kdy však již máte problém v podobě nachlazení nebo kašle, připravte si klidně silnější čaj. Do jednoho šálku vody přidejte 2 lžíce sušeného dobromysle. Naopak pouze pro jedné uklidnění nervů si vystačíte s jednou menší lžičkou, kdy čaj necháte déle louhovat.