Ptáčci z pekingského zelí jsou pochoutkou, se kterou nepřiberete přes léto ani deka.

Pekingské zelí je zdravá a křupavá zelenina, kterou bychom si měli dopřát všichni. Je nabitá živinami a pro mozek a těhotné ženy je přímo nutností. Dnes si pekingské zelí připravíme na způsob ptáčků, kteří se budou péct v troubě. Nehledejte v receptu žádné složitosti, zvládne ho i kuchař začátečník.

Co budete potřebovat

  • pekingské zelí 1 kus
  • mleté maso - hovězí 400 gramů
  • rozinky 50 gramů
  • vejce 1 kus
  • olej, česnek, sůl, pepř a jiné bylinky - majoránka

Postup přípravy

Nejlepší bude, pokud zvolíte hovězí maso. Je chuťově výrazné a k zelí se hodí. Pokud nechcete, můžete si koupit vepřové. Nedoporučujeme však krůtí či kuřecí mleté maso. Je mdlé a jednoznačně se zelím a kořením nebude maso nikterak výrazné. Připravte si zelí. Otrhejte z hlavy několik celých listů a umyjte je pod tekoucí vodou. Poté je položte na dřez nebo na rovný plech a polijte je vroucí vodou. Díky tomuto postupu přípravy budou listy měkké a budete je moci rolovat.

Postup číslo dvě

Nachystejte si mísu a umístěte do ní maso s vejcem, rozinkami, kořením a solí. Pokud budete chtít, můžete do masa na jemné kostičky nakrájet i cibuli. Maso řádně promíchejte a nechte alespoň patnáct minut odležet. Po uplynulé době rozehřejte troubu a připravte si zelí.

Postup číslo tři

Nyní z mletého masa vytvořte malé oválky, které umístíte na kraj pekingského zelí. Jakmile je umístíte, chyťte konec, přeložte ho přes maso, a následně rolujte. Tento postup udělejte s každým listem zelí a připraveným masem. Následně rolky umístěte do plechu a mírně je pokapejte olivovým olejem. Maso zatáhne a vyteče šťáva a tuk, díky kterému se bude zelí krásně dusit. Pečte na 170 stupňů, přibližně čtyřicet minut. Ptáčky můžete podávat s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami. Můžete také udělat smetanovou hořčičnou omáčku a Americké brambory. Přejeme dobrou chuť. 

Související články

Nejnovější recepty

Nejnovější návody