Psycholog prozradil, což znamená pravidlo 3 minut. Měly by o něm vědět všichni rodiče

0
(0)

Dalibor , 16. 11. 2019

Psychologové říkají, že při komunikaci s vaším dítětem existuje velmi důležité pravidlo. Dostalo pojmenování pravidlo 3 minut.

Spočívá v tom, abyste s dítětem vítali s takovou radostí, jako kdyby jste potkali přítele, kterého jste už neviděli několik let. Nezáleží na tom, zda jste se po půl hodině vrátili z obchodu, přišli domů z práce nebo z pracovní cesty.

Jsou to právě ty první tři minuty, kdy s vámi vaše dítě bude chtít sdílet všechny své pocity a zážitky. To je důvod, proč je tak důležité, abyste to nezmeškali. Mnozí rodiče intuitivní dodržují tříminutové pravidlo. Například, když vezmou dítě ze školky, vždy si k němu sednou na úroveň jeho očí, obejmou se a mluví o tom, že jim dítě chybělo. Zatímco jiní rodiče prostě vezmou dítě za ruku, řeknou mu: "Pojď" a dále se věnují svému telefonátu.

Když tedy přijdete domů z práce, okamžitě začněte veškerou svou pozornost věnovat dítěti. Uvolněte se a jděte k němu. Máte totiž pár minut na to, abyste si k němu sedli, zeptali se ho, co během dne zažilo a poslouchali jeho odpovědi.

Pak se můžete jít navečeřet nebo dívat televizor. V případě, že dítěti nedáte takovou pozornost, bude kolem vás celý večer pobíhat jen proto, že a chce s vámi promluvit, chce vaši pozornost a projev lásky.

Pozor:

důležitá není délka komunikace, ale emocionální blízkost! Někdy pár minut důvěrného rozhovoru znamená pro dítě více než celý den, když jste spolu, ale myšlenkami jste někde úplně jinde.

Skutečnost, že jsme neustále zaneprázdněni našimi problémy, určitě nebude mít pozitivní dopad na štěstí našich děti, ačkoli se nám může zdát, že to děláme zejména pro jejich dobro.

Děti potřebují komunikovat, potřebují mít životní příklad, ale pro rodiče má výraz "trávení společného času" má jiný význam.