Prodlužte životnost své pračky: postačí jednoduchá činnost jednou za půl roku

0
(0)

Tomáš , 25. 09. 2021

Pračka je běžnou součástí každé domácnosti. A nedílnou součástí: umíte si představit, že byste čistili své oblečení bez ní? A to nejen po sobě, ale po celé rodině? Nová pračka může být docela významnou položkou rodinného rozpočtu, proto se vyplatí o ni pravidelně starat tak, aby vydržela co nejdéle – a bez oprav. Nejčastějším problémem u praček je zahlcení filtru. Proto se vyplatí vědět, jak filtr pračky vyčistit.

Pozor na záruku

Pračka, která je ještě v záruce bude vyžadovat vyčištění filtru servisním technikem, aby nedošlo k poškození pračky. Zde je jen na vás, zda to risknete a filtr vyčistíte sami (a můžete tak přijít o záruku, když se pokazí mnohem dražší součást pračky), nebo zavoláte servisního technika. To znamená peníze i čas, které budete potřebovat navíc. A domácnosti s malými dětmi ví, že i týden bez pračky může být strašně dlouhá doba.

Čištění filtru pračky

Čištění filtru se může lišit v závislosti na značce a typu každé pračky. První krok je ale stejné: odpojit přívod vody a vypojit pračku z elektrické sítě. Pak už se můžete pustit do samotného čištění filtru. Odšroubujte matici plnící hadice a vyjměte pletivo, které obsahuje. Pletivo může být jak v hadici, tak v odbočné trubici opouštějící stroj. Toto pletivo propláchněte pod tekoucí vodou. Vypouštěcí hadice může být umístěna na trochu jiných místech. Obvykle existují dvě možnosti: značky Indesit, Ariston či Samsung mají vypouštěcí hadici za dolním odnímatelným panelem; značky Bosch, Electrolux, Zanussi, LG má vypouštěcí hadici za malým poklopem v zadní části stroje.

Vyjmutí filtru

Nyní můžete vyjmout filtr ze stroje a pustit se do jeho čištění. Vyjímá se šroubováním proti směru hodinových ručiček. U silně zaneseného filtru to může jít velice ztuha, takže budete muset použít i trochu síly. Poté z filtru odstraňte veškeré nečistoty.