20 kilo okurek z jedné rostlinky? Ano! Díky tomuto triku, který dělám každý rok.

0
(0)

Dalibor , 23. 06. 2021

Jestli milujete zeleninu, můžete si ji vypěstovat na balkoně nebo na zahradě. Představíme několik tipů, jak si pochutnat na čerstvých okurkách. Můžete si doma vypěstovat několik kilogramů okurek z jednoho keře. A nebudete muset kvůli tomu do obchodu, protože bude stačit udělat pár kroků na balkon.

Okurky mají rády vlhká a slunná místa, kde nebude foukat

Ideální teplota pro růst okurek je 18-30 stupňů. Okurky je vhodné pěstovat na vlhkém a teplém místě. Můžete je zasadit do krabice nebo květináče, které naplňte do ¾ výšky posekanou trávou. Na ni dejte vrstvu půdy. V připraveném substrátu vyhlubte asi 10 cm hlubokou jamku, vložte sazenici a zakopejte ji do země.

Okurky mají rády teplo, je proto důležité rostlině zajistit vhodnou půdu, která bude dostatečně vlhká. Můžete si pořídit dvoulitrovou plastovou lahev, kterou naplníte vodou, přišroubujete ji, otočíte a na dně udělejte malý otvor, aby voda mohla volně odtékat. Lahev poté dejte hrdlem nahoru do květináče nebo krabice. Pamatujte na pravidelné doplňování vody, protože okurky musí být neustále ve vlhké půdě.

Okurky patří mezi popínavé rostliny

Okurky jsou popínavky, proto je dobré jim poskytnout podporu, která se jim bude hodit, až dorostou do určité výšky. Můžete do půdy zapíchnout několik tyček, které budou hned vedle sazenice. Rostlina se bude sama kolem tyček rozpínat, jak bude růst. Zabráníte tak zlomení stonků.

Sazenice se musí hojně zalévat vodou. Hladina by měla být nad zemí, ve které rostlina leží. Když se voda do půdy absorbuje, můžete přistoupit k další vrstvě země a okurky budou připravené růst. Poté už nezbývá jen čekat, až sazenice přinesou ovoce a plody, které můžete konzumovat klidně každý den. Okurky si můžete naložit nebo je jen tak přikusovat ke svačině. Pokud jich budete mít dostatek, můžete podarovat také své příbuzné nebo si zasadit jiný druh zeleniny, pokud se vám bude na balkon vejít.

👍 Tento návod je užitečný