Proč byste neměli močit ve sprše? Nejen kvůli hygieně

0
(0)

Dalibor , 19. 10. 2022

Lékař varuje: "Při sprchování byste neměli močit"

Pro mnohé se možná stalo zvykem močit během sprchování, ale lékař varuje, že to může způsobit vážný problém.

Doktorka Alicia Jeffrey-Thomasová na videu pro TikTok vysvětlila, proč močení pod sprchou může způsobit, že si váš mozek myslí, že musíte močit pokaždé, když jste v tekoucí vodě, že byste měli močit pokaždé, když jste u ní.

Problém, který vám může způsobit

Jak lékař vysvětluje, může to vést k malým únikům moči, když to nejméně čekáte, a může se to stát, když jste v práci u myčky nádobí, která vypouští vodu, nebo dokonce když projíždíte kolem automyčky.

Dr. Jeffrey-Thomasová se odvolávala na experiment "Pavlovův pes": "Zazvoní na zvonek pokaždé, když dá psovi jídlo, takže pes nakonec začne zvonek asociovat a začne kývat. I když tam není žádné jídlo."

Lékařka říká: "Pokud močíte ve sprše nebo zapnete kohoutek či sprchu a sednete si na záchod, abyste se vymočili, zatímco voda teče, vytvoříte si v mozku asociaci mezi zvukem tekoucí vody a potřebou močit."

Vysvětlení

Dr. Jeffery-Thomasová, která pracuje na urologii ve Velkém Bostonu, nakreslila na kus papíru močový měchýř, aby to vysvětlil.

Nakreslila tři řádky, které znázorňovaly "tři úrovně pocitu naplnění".

Když je v močovém měchýři trochu moči, na nejnižší úrovni, "říká vám to, že je v měchýři nějaká moč".

Druhá, střední úroveň, vám říká, abyste si "udělali plán, jak jít na záchod".

Třetí úroveň, "tlačítko paniky", představuje situaci, kdy je váš močový měchýř plný, a říká vašemu mozku, aby naléhavě použil toaletu.

Zdroj: newsitamea.gr