Ze školky jsem si pamatovala nadýchaný perník, který nebyl suchý. Po několika letech jsem objevila správný recept.

0
(0)

Dalibor , 10. 06. 2021

Tento dezert patří mezi nejoblíbenější dorty, které v každé rodině pečou s láskou i několik generací za sebou. Postupně se ho učí všechny ženy v rodině. Můžete si ho připravit také v dietní verzi, kterou přinášíme v článku. Pokud držíte dietu, malý kousek luxusního dezertu si můžete dopřát i vy.

Jak si připravit klasický dezert, ale v lehčí podobě?

Na tento lahodný koláč si připravte:

·       2 a ½ hrnku mouky·       3 lžíce kakaa·       1 hrnek moučkového cukru·       1 lžičku jedlé sody·       1 lžičku bílého octa·       1 lžičku vanilkového extraktu·       6 lžic oleje·       1 hrnek džemu, který by neměl být příliš sladký·       1 hrnek minerální vody

Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Poté dejte všechny suché přísady do jedné misky a důkladně je promíchejte. Vytvořte ve směsi tři prohlubně, dvě menší a jednu větší uprostřed směsi. Do jedné malé jamky nalijte ocet, do druhé dejte vanilku a do třetí olej. Nakonec přidejte minerální vodu a džem a míchejte, dokud nezískáte konzistentní hmotu.

Na dezert můžete nalít čokoládovou polevu

Těsto si nalijte do formy na pečení, kterou předtím vymažte máslem. Pečte ve středu trouby na 180 stupňů asi 40 minut. Upečenost můžete vyzkoušet pomocí špejle. Vyndejte koláč, dejte ho vychladnout a připravit si na něj můžete čokoládovou polevu. Není to ale nutné, protože koláč sám o sobě je velmi chutný a ideální ke kávě.

Kromě čokoládové polevy si můžete pomocí citronu, vody a moučkového cukru udělat také citronovou, která se hodí právě na tmavé dezerty. Používá se hlavně na polití klasického perníku nebo na vánoční cukroví. Tento dezert si ale vychutnáte samotný tak, jak je. Hodí se k odpolední kávě nebo čaji, pohostit jím můžete také rodinné příslušníky. Pokud si chcete dopřát, do vrstvy džemu můžete přidat sezonní ovoce, které si nakrájejte na kousky. Ozdobit si ho můžete také moučkovým cukrem v menším množství, a jen pokud vám nebude vadit, že tak bude ještě sladší.