Poloha, ve které si nejlíp dojdete na velkou. Zkuste to i vy a uvidíte, že to funguje!

0
(0)

Tomáš , 02. 09. 2021

Zácpa může způsobit různá další onemocnění. Je to tím, že se v těle hromadí toxiny. Příčinou zácpy může být nesprávná strava, jelikož mnoho lidí konzumuje mouku, těstoviny, maso a fazole v nadbytečné míře, zatímco zeleninu vynechávají. Aby tělo fungovalo správně, potřebuje vlákninu. Nedostatek této základní látky způsobuje právě zácpu.

Tělo potřebuje vlákninu

Projímadla vzniklou situaci neřeší, naopak ničí krevní mikroflóru. Vláknina prochází celým tělem, aniž by došlo k jejímu absorbování, a to až do doby, než se dostane, do střeva, kde působí. Vláknina je obsažená v ovoci, luštěninách a obilovinách. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří jablka, hrušky, jahody, ostružiny, maliny a třešně.

Chybu neuděláte ani konzumací pomerančů, banánů, růžičkové kapusty, artyčoků, cibule, česneku, kukuřice, zelených fazolí, brokolice, čočky, hrášku, pšeničných klíčků, ovesných vloček a celozrnného chlebu nebo celozrnných obilovin. Pokud budete vyváženou stravu kombinovat s tělesným cvičením, problém se zácpou se brzy vyřeší.

Masírujte střeva

Pokud by ke zlepšení přeci jen nedocházelo, vyzkoušejte jednoduchý domácí trik. Jedná se o masáž určenou k regulaci činnosti střeva. Dvěma prsty pravé ruky stiskněte pravou stranu pupíku. Krouživými pohyby pokračujte ve spirále po směru hodinových ručiček. Podpoříte tak činnost střev a i vyprazdňování bude snazší. Masáž provádějte denně po dobu deseti minut, abyste dosáhli požadovaných výsledků.

Rychlou úlevu přináší i švestková šťáva. Švestky můžete jíst i sušené nebo čerstvé, vždy je ale pořádně zapijte. Tím zároveň doplníte tekutiny, jejichž nedostatek bývá rovněž častou příčinou zácpy. Pokud nemáte po ruce švestkovou šťávu, stejný účinek bude mít šťáva rybízová. Snažte se konzumovat potraviny bohaté na probiotika a probiotika. Jsou v kysaném zelí, kefíru a dalších fermentovaných potravinách.

Změňte své návyky

Zácpa může mít příčinu i v nesprávných návycích. Nepravidelné jídlo, nedostatek zeleniny a ovoce a naopak přemíra sladkostí nebo černého čaje vede k nepravidelnému pohybu střev. Tělu neprospívá ani nošení těsného oblečení a pásků, které tlačí na břicho. Na záchod choďte pokaždé, když pocítíte potřebu. Při vyprazdňování si položte nohy na stoličku nebo obrácený kbelík. Taková poloha je pro tělo daleko přirozenější, než když máte nohy na zemi.

👍 Tento návod je užitečný