Nejlepší okurkový salát, který jsem kdy jedl. Takhle ho dělám už leta a nikdo si zatím neztěžoval.

0
(0)

Tomáš , 28. 07. 2021

Kyselé okurky nejsou to jediné, co lze z okurek připravit na zimu. Nemusíte trávit dlouhé hodiny přípravou láku a zavařováním. Pokud se vám nechce pouštět do kyselých okurek, nebo již máte zásob dost, máme pro vás ještě jeden způsob, jakým lze okurky na zimu uschovat. Slyšeli jste někdy o okurkách s cibulí, Pokud ne, vysvětlíme vám, o co jde. Po dočtení tohoto článku budete chtít určitě recept vyzkoušet. O co se tedy jedná a jaká je příprava?

Potřebné ingredience pro přípravu

  • 5 kg okurek nakládaček nebo hadovek
  • cca 5 středně velkých cibulí
  • 8 polévkových lžic cukru krupice
  • 1 polévková lžíce soli
  • 2 dl lihového octa
  • 1 polévková lžíce hořčičných semínek
  • 15 kuliček pepře
  • 1 sklenička bílého vína
  • 1 sklenička benzoátu sodného

Postup přípravy okurek s cibulí

V prvním kroku je velmi důležité okurky důkladně omýt, aby se později během uskladnění nezkazily. Okurky nechte uschnout, a pokud je to možné, neloupejte je ze slupek. Až budou okurky suché, nakrájejte je na tenká kolečka, můžete použít i kráječ. Nakrájené okurky umístěte do jednoho velkého kýble či lavoru. Přidejte k nim obyčejnou žlutou cibuli, kterou oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Do takto nachystané nádoby přidejte výše zmíněné množství cukru, soli, octa, hořčičných semínek, pepře, vína i benzoátu sodného. Vše důkladně promíchejte a nechte odležet.

Okurky pustí během několika hodin poměrně velké množství šťávy. Okurky i se šťávou plňte do vyvařených zavařovacích sklenic, které již stihly vyschnout. Okurky plňte až po okraj sklenic a důkladně uzavřete pomocí šroubovacích závitů nebo zavařovacích hlav. Okurky není potřeba nijak zavařovat, sami si přitáhnou víčko. Takto připravené okurky konzumujte jako přílohu k studeným i teplým pokrmům obdobně jako např. různé druhy salátů a kompotů. Zajistíte tak tělu vitaminy i během zimy.