Poloha, ve které spíte, dokáže vyřešit zdravotní problémy. Zkuste to!

0
(0)

Tomáš , 02. 09. 2021

Nalezení té správné a pohodlné polohy je pro kvalitní spánek zásadní. Někdy ale dosáhneme pohodlí na úkor zdraví. Mezi problémy způsobené špatnou polohou těla během spánku patří zánět vedlejších nosních dutin, vysoký krevní tlak, bolest zad a spánková apnoe. Pokud před spaním budete věnovat pozornost poloze, ve které usínáte, můžete některé problémy zmírnit nebo odstranit.

Jak ulevit od bolesti zad

Naučte se pár triků, které sníží tlak na dolní část zad a nabídnou podporu bederní páteři. Tím snížíte bolest v dolní části zad. Lehněte si na záda a na pomoc si vezměte tři polštáře, případně jeden polštář a dva srolované ručníky. Polštář si položte pod hlavu, další polštář nebo ručník položte pod kolena a třetí si dejte pod bedra.

Další poloha, která vám od bolestech zad uleví, je ta, kdy si lehnete na břicho a umístíte polštář pod pánevní oblast. Zkontrolujte, zda je pánev zarovnaná se zbytkem těla. Poslední polohou je ta, kdy si lehnete na levý nebo pravý bok. Boky srovnejte do roviny se spodní částí zad, hlavu si položte na polštář. Hlava musí být v jedné linii s páteří.

Jak spát, když vás bolí ramena nebo máte zánět dutin

Pokud si chcete ulevit od bolestí ramen, lehněte si na bok tak, aby bolavé rameno bylo nahoře. Kolena pokrčte a přitáhněte k hrudi, zároveň mezi ně umístěte větší polštář. Jeden polštář si vložte i mezi lokty a dlaně položte pod hlavu. Můžete si vzít ještě jeden polštář, kterým si hlavu rovněž podepřete.

Zánět vedlejších nosních dutin zmírníte, pokud si při spaní na zádech podložíte hlavu několika polštáři. Případně, pokud můžete, spěte v sedě. Bolesti hlavy zmírníte, když si najdete pohodlnou polohu, ve které si ještě podložíte krční páteř srolovaným ručníkem. Hlavu si můžete položit na klasický polštář.

V jaké poloze zmírníte menstruační křeče a snížíte krevní tlak

Od menstruačních křečí uleví poloha vleže na zádech. Nohy mějte natažené a kolena si zespoda podložte polštářem nebo srolovaným ručníkem. Měl by být tak vysoký, abyste cítili menší tlak na břicho a páteř. K ještě větší úlevě si na podbřišek položte termofor naplněný horkou vodou. Stejný trik vám uleví, pokud trpíte kolikou.

Pokud trpíte vysokým krevním tlakem, zkuste spát na břiše. Abyste se přitom vyhnuli bolestem zad, otočte hlavu na pravou stranu a pravou nohu mírně pokrčte. Tím zmírníte tlak na srdce. Správná spací poloha uleví i od pálení žáhy, refluxu nebo poruchách trávení. V takovém případě byste měli spát na levé straně těla. To umožňuje zlepšit průchodnost střev. Mezi posledním jídlem a spánkem by měly uběhnout alespoň dvě hodiny. Tím předejdete žaludečním nevolnostem.

Jak na bolest krku

V neposlední řadě, pokud vás trápí bolest krku, srolujte podélně ručník. Položte ho na polštář a lehněte si tak, aby se o ručník opírala vaše krční páteř. Nezapomínejte na to, že každý člověk je jedinečný a může jinak reagovat na předepsané rady. K dosažení optimálních výsledků kombinujte správné spací polohy se zdravou a vyváženou stravou.