Pokud jste milovníkem hortenzií: Toto je klíč k tomu, abyste měli ty nejkrásnější květiny v okolí!

0
(0)

Dalibor , 14. 06. 2020

Jednou z hlavních hrdinek romantických zahrad je bezpochyby hortenzie. Kvete od poloviny června do konce září a díky sytým barvám a velkým květem je nepřehlédnutelná. Květy hortenzie mohou být růžové, modré, bílé i červené. Barva květů se dokonce může změnit v závislosti na kyselosti půdy. To znamená, že i modrá hortenzie vám může další rok rozkvést na růžovo, pokud je půda spíše neutrální než kyselá. Zkušení pěstitelé hortenzií se podělili o své rady a zkušenosti.

Rady pěstitelů

Hortenzie miluje kyselou půdu a přesně to její borovice poskytuje. Od jara do pozdního podzimu ji pravidelně přihnojovat alespoň jednou týdně kamencem a mletou kávou. Nyní má výšku asi 1,8 a průměr 2 - 2,5 m.

Hortenzie si množil z řízků tak, že vyberu zdravé výhonky bez poškození a odstřihnout jejich v délce asi 10 - 15 cm těsně pod párem listů. Spodní listy odstraním, spodek namočím do stimulátoru růstu a zapíchnu do vhodného substrátu. Důkladně zalijeme a substrát udržuji stále vlhký. Zakořeňuje se poměrně rychle.

Kamenec a mletá káva jsou perfektní přísadou na okyselení půdy. 

Pokud nemáte k dispozici přírodní prostředky jako okyselit půdu, v zahrádkářských potřebách najdete vhodné tekuté, i granulované náhrady. Já při rozmnožování hortenzií přimíchává do kyselé půdy trochu písku a až potom do ní vložím výhonek. Zalijeme vodou a přebytečnou vodu nechám odtéci. Uložím je na chladné místo a první rok jejich pěstuji pouze v interiéru. 

Pokud máte absolutně nevhodnou půdu, protože je až příliš písčitá. Prosadte do kyselé půdy do květináčů. Toto se zatím jeví jako nejlepší řešení a hortenzie je konečně rozkveté.

Hortenzia nemá ráda přímé slunce, proto by měla být v polostínu na severní straně. Měla by být chráněna před studeným větrem a průvanem. Miluje kyselou půdu. Prořezávání by se mělo provádět pouze na jaře. Mladé hortenzie můžete přesazovat 2x do roka. Od května do srpna potřebují hortenzie hodně vody, protože je to období aktivního růstu a kvetení. Ideálně použijte dešťovou vodu. Hortenzie vysazené v záhonech zvládnou i zimu, stačí jim jen ke kořenům přihrnout kopu listí, nebo jejich zakrýt chvojím. 

Hortenzie milují ocet

Smíchejte šálek bílého octa s 4 litry vody a půdu kolem rostlin zalijte s tímto roztokem. Dělám to pravidelně už pár let a hortenziím se u mě od té doby skutečně daří. Nikdy nesaďte hortenzie do blízkosti smrku, tento strom má mělké kořeny a bude odebírat hortenzií vláhu.