Nestárnoucí kuchyňské tipy od hospodyňky 20. let minulého století. Znáte je všechny?

0
(0)

Dalibor , 23. 02. 2021

Jistě máte v archivu spousty dobrých a léty prověřených domácích rad od všech svých babiček a tetiček. Pokud máte slabost pro moudrost starých dam, jste na správné adrese. Přinášíme zajímavé tipy z jižanské kuchařky vydané v roce 1922 kuchařkou a vzornou hospodyňkou E. F. Warrenovou, která se v ní podělila nejen o skvělé recepty, ale i o některé nadčasové vychytávky v oblasti péče o domácnost.

Tajné tipy pro dokonalou přípravu pokrmů

Paní Warrenová nepatřila mezi fanynky paličky na maso. Místo toho, aby do steaku bezhlavě tloukla, raději ho naložila do směsi tří lžic octa a jedné lžíce olivového oleje. Přichystané steaky zalila marinádou a nechala několik hodin odpočívat, každé půl hodiny ale maso otočila. Tento postup změní hutné a těžké maso v měkký a šťavnatý steak. Pokud milujete zelí, ale už ne zápach, který v místnosti zůstane po jeho vaření, vložte do utěrky kus suchého chleba nebo pár sušenek a přihoďte do hrnce. Máte rádi vařená vejce, ale vždycky vám při nejlepší vůli popraskají? Vejce před vařením ponořte do studené vody, zaručeně pak zůstanou tak, jak mají. Skvělým řešením je záchrana hořké zeleniny: jednoduše ji nakrájejte a propláchněte horkou vodou přes sítko, tento postup šetrně odstraní nahořklou chuť papriky, klíčků nebo zelí.

Pečte dorty a koláče jako profesionálka

Skvělé nápady měla E. F. Warrenová i v kombinaci s pečením: doporučovala na koláče s ovocnou náplní použít mřížky z těsta, které zabrání vysušení i vytečení šťávy z ovoce. Dalšími esy v rukávu dokonalé pekařky bylo potírání okrajů koláčů sladkým mlékem nebo důkladné poklepání formou naplněnou těstem, aby se vyhnula nevzhledným bublinám v piškotu. Místo ztužovače šlehačky a jemných krémů používala paní Warrenová vinan draselný. Nemá žádnou chuť, takže neovlivnil výsledek jinak než nadýchaným tvarem. Jestli se bojíte, že vám dort, pečivo, sušenky nebo koláč vyschnou, přiložte k nim jedno oloupané jablko, pomůže udržet vlhkost.

Šalvějí proti kuchyňským škůdcům a další vychytávky do domácnosti

Možná rok co rok bojujete s invazemi mravenců, kteří okupují vaši spíž každé léto navzdory vašim pokusům udržet je na uzdě. Paní Warrenová doporučuje umístit kolem kuchyňské linky a spížových polic malé svazky natrhané šalvěje jako přirozené řešení, které je díky svému přirozenému a výraznému aroma odradí. Další tip pomáhá vyřešit problém s načatými citrony či pomeranči, každá kuchařka to zná: potřebujete jedno nebo dvě kolečka citronu, trochu šťávy, a o týden později vyhazujete z lednici žluté smrsklé cosi, co bylo kdysi citronem. Pokud nechcete plýtvat, načatý citrus můžete nakrájet na plátky, které vložíte do studené vody v lednici. Když vodu každý den vyměníte, citron vydrží ve skvělé kondici až týden.

👍 Tento návod je užitečný