Možná je máte v kuchyni, ale o těchto účinkách ani netušíte, toto jsou nejsilnější zabijáci nemocí: 9 mocných přírodních antibiotik, na které jsme kvůli lékům z lékárny téměř zapomněli!

0
(0)

Dalibor , 13. 07. 2020

Příroda nám poskytuje ty nejsilnější léčiva. Používali je naši předkové, ale dnes se mnohé zapomnělo, protože máme pohodlnější a rychlejší řešení dostupné v lékárnách v podobě vitamínů, doplňků výživy či nejrůznějších roztoků a sirupů. Pravdou však je, že síle přírodních léčiv se nic nevyrovná a jejich sílu si můžete vyzkoušet i dnes. Navíc, tyto prostředky nemají na naše zdraví negativní vliv.

Tymián - penicilin chudých

Nejenže nádherně voní, ale má také výrazné antibiotické vlastnosti. Staří Egypťané používali jeho silici na balzamování mumií. V arabských zemích se z něj dodnes připravuje odvar smíchaný s olivovým olejem, který se používá k čištění ran. Tato bylinka se považuje za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, působí výrazně dezinfekčně a antisepticky. Ničí plísně, bakterie a také střevní parazity, podle některých výzkumníků zabírá i při léčbě Helicobakter pylori.

Jak ho používat

  • Do 200 ml vroucí vody přidáme 2 lžičky sušeného tymiánu a necháme 5 minut vyluhovat. Pijeme dvakrát denně co nejteplejší.
  • Čaj používáme i ke kloktání při zánětu horních cest dýchacích.
  • Na nečistou pleť a zanícené ranky si přikládáme obklady z tymiánového extraktu nebo čaje.

POZOR! Tymián se nesmí předávkovat.

Rakytník 

Je zdrojem vitamínů A, D, E, K a P

Vitamin A, resp. beta karoten, má výrazné antioxidační účinky a snižuje hladinu cholesterolu. Díky vitamínu D podporuje růst kostí a působí proti nadýmání. Při vnějším použití má antibakteriální a protizánětlivý účinek. Díky účinným látkám, které obsahuje, má antioxidační vlastnosti, zlepšuje trávení a podporuje přirozenou imunitu organismu. Můžete ho použít například jako prevenci vůči virózám jako je chřipka či rýma. Pokud trpíte chronickým kašlem, zkuste si olej z rakytníku nanést na hrudník a dobře ho vmasírovat do pokožky. Díky tomu, že působí jako přírodní antibiotikum, vám pomůže při léčbě.

Zázvor

Působí proti infekcím horních cest dýchacích. Likviduje choroboplodné zárodky a mimořádně silně působí na trávicí soustavu, harmonizuje její činnost. Čerstvý je samozřejmě nejléčivější.

Použítí 

Kousek zázvoru můžete Pravidelně přidávat do domácích mixovaných ovocných nebo zeleninových šťáv - smoothies.
Zázvor můžete také rozmixovat i do oblíbené dýňové polévky. Přidává se do asijských jídel, často se podává k drůbežímu masu s rýží.
Čerstvý zázvor nakrájejte a zalijte horkou vodou. Nechte vyluhovat a přidejte lžičku medu, pijte třikrát denně.

Kdy je užívat?

  • Preventivně v období zvýšeného výskytu chřipek a zánětů.
  • Pokud se cítíte unavení a vyčerpaní.
  • Při začínající nemoci.
  • I během nemoci, ale nespoléhejte se pouze na přírodní léčbu. Pokud je vám špatně, musíte svůj zdravotní stav konzultovat s lékařem.
  • Během rekonvalescence.
  • Při nachlazení.

Med

Med je jedním z nejlepších přírodních antibiotik. Je to velmi všestranný pomocník při boji s bakteriemi. Zabírá na bolesti v krku, na kašel i zánět průdušek. Je vynikající například ve spojení s nastrouhanou cibulí.

Med dokonce nanesený na kůži podporuje hojení ran a jizev.

Medový zábal a medicína proti kašli

Potřebujeme med, mouku (nebo bramborový škrob) a rostlinný olej. Kromě toho ještě budeme potřebovat gázu nebo bavlněnou plenku a leukoplast.

Smíchejte si mouku s trochou medu a ke směsi přidáme i rostlinný olej - vytvoříme jednotnou směs. Když je směs hladká, ale ne lepkavá, přidáme znovu mouku. Množství dávejte dle vlastního odhadu, měla by vám vzniknout hmota podobná masti, kterou pak naneseme na gázu a zabalíme.

Teď už zbývá jen jediné - připravený léčivý zábal připevníme pomocí leukoplasti na průdušky (na oblast nad srdcem. Dítěti oblečte tílko nebo bavlněné tričko a až na to pyžamko, protože zábal zvlhne.

Dětem zábal nenechávejte přiložen déle než 2 - 3 hodiny, u dospělých může působit i celou noc, resp. celý den, podle toho, kdy si ho přiložíte. Medový zábal lze aplikovat dětem od šesti měsíců, u menších ho nepoužívejte.

Připravte se na to, že po zábalu se dítě bude více potit, zejména poprvé. Pokud se vám i bude zdát, že kašel ustává a hlenů je také méně, vhodné je zopakovat ho vícekrát. Pokud se ale přidruží i teplota, či jiné komplikace, neváhejte vyhledat lékaře.

Medová medicína proti kašli (k užívání)

Toto doporučuji každému, kdo mívá během zimy a podzimu často rýmu, bývá nachlazený, trápí ho kašel nebo časté záněty. Kromě toho, že podpoří imunitu, také pomáhá bojovat proti zánětům, bakteriím i virům. A má ještě jeden bonus, pomáhá bojovat proti únavě, čistit cévy a prospívá celkovému zdraví. Vše, co tento domácí lék obsahuje jsou totiž velmi zdravé suroviny i samy o sobě. Když je však spojíte, čekejte skutečné zázraky.

Postup:

  • 5 lžic včelí med
  • 5 ks citron v bio kvalitě
  • 20 stroužků česnek (pokud chcete, aby česnek nebyl takový těžký na žaludek, odstraňte ze stroužků střední část)
  • 1 ks čerstvý zázvor (cca 5 cm)

Postup:

Citrony, zázvor i česnek oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a spolu s medem rozmixujeme na kaši.

Skladujme v chladničce ve skleněné láhvi.

Česnek - bič na viry

Česnek si v období zvýšeného výskytu chřipky a dalších nemocí z nachlazení dopřejte co možná nejčastěji jako prevenci i lék. Česnek je přírodní antibiotikum a antivirotikum, posiluje imunitu a pomáhá bojovat proti virózám. Jeden (asi 6 g) až dva stroužky denně, tři až čtyři během chřipkového období - to je doporučená dávka pro dospělého člověka, kterou není radno překračovat. Skvělý přínos v této době má i obyčejná česneková polévka. Proti typickému česnekovému aroma, které nemusí být každému příjemné, pomáhá jíst česnek zároveň s olejem, mlékem a medem nebo po jídle užít kousek petrželky.

Česnekové mléko proti chřipce

Potřebujeme:

  • 500 ml mléka
  • 10 stroužků česneku (očištěných a rozdrcených)
  • 2 nebo 3 čajové lžičky hnědého cukru
  • 250 ml vody

Postup:

Dejte vodu a mléko do hrnce. Přidejte česnek a vařte na mírném ohřevu. Počkejte dokud směs nezačne vřít. Nepřestávejte míchat dokud se směs nevypaří na polovinu. Odstavte a oslaďte cukrem. Takto připravený nápoj je připraven k servírování!

Česnekový elixír na posílení imunity

Potřebujeme:

  • 8 stroužků česneku
  • 4-5 cm kořene zázvoru
  • 5 l vody
  • 2 bio citrony (chemicky neošetřené)

Postup:

  • Citron omyjte, oloupejte si zázvor a česnek.
  • Zázvor také česnek nakrájejte na malé kousky a citron překrojte na 4 kusy is kůrou.
  • Všechny ingredience vymixujte v mixéru.
  • Vodu nechte sevřít v hrnci a pak v ní rozmíchejte rozmixovanou směs.
  • Nechte vychladnout a naplňte do skleněných pohárů.
  • Tento elixír třeba konzumovat každý den nejméně 2 hodiny před prvním jídlem.

Cibule zlikviduje kašel

Cibule působí podobně jako česnek, je ale jedinečná tím, že uvolňuje hleny a pomáhá při zánětech dutin. Při prvním náznaku kašle pomalu snězte syrovou cibuli. Další cibule rozkrojte a dejte do každé místnosti, kde se často pohybujete jednu. Cibule vyčistí byt od bakterií. Nebo oloupejte 1 cibuli a nakrájejte na kolečka, zalijte 300 ml vroucí vody, zakryjte a nechte 20 minut vyluhovat. Sceďte. Čaj pijte teplý oslazený medem třikrát denně. Na rýmu a zánětlivá onemocnění dutin platí vdechování výparů z nakrájené čerstvé cibule. Sice si popláčete, ale pomůže vám to. Zábal z nasekané cibule zmírňuje bolesti v krku. Proti rýmě pomáhá, když v cibulové šťávě namočíte vatovou tyčinku a vložíte do nosu. Aplikujte jednou za 2 hodiny.

Karamelový čaj proti kašli

Potřebujeme:

  • cukr
  • cibuli
  • vodu
  • pokud máte tak i zázvor

Postup:

Tuto léčivou směs (čaj) dělám od oka a na konec zvyknu přidávat i trochu zázvoru. V hrnci si zkaramelizujeme cca 6 pl. kr. cukru takto ho pomalu rozpouštíme - když je cukr rozpuštěný, vezmeme studenou vodu a nalijeme cca do půl hrnce. Dělávám středně velkém hrnci! Chtěla bych upozornit, že když nalijete vodu dejte pozor, protože směs začne bublat a i stříkat. Netřeba se lekat třeba snížit plamen a když nám cela hmota ztvrdne mícháme a postupně se rozpustí. Do směsi přidáme na půl překrojené cibuli i se slupkou (necháváme jen poslední slupky z cibule) a vaříme 15min. Potom podávame.Chutí výborně i dětem a dokonce pomohl i při zánětu plic.

Křen je nejlepší proti rýmě

Chrenmá výrazný antibiotický efekt a posilující účinky. Křen dokáže v těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby všech nemocí z nachlazení. Při chřipce potlačuje množení bakterií a virů a prohřívá organismus. Při kašli a rýmě křen uvolňuje zahlenění, jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest jako v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Tento účinek pocítíte již při jeho krájení, drcení nebo strouhání, kdy se uvolňují látky s dezinfekčním působením, což se projevuje slzením jako u cibule. Osvědčenou přírodní medicínou ve chřipkovém období je dát si každý den 1 lžičku čerstvého křenu.

Křenový zázrak

Potřebujeme:

  • 250 g křenu
  • 200 g kvalitního medu
  • Šťávu z 1 citronu
  • 3 cm zázvoru (nemusí být)

Postup:

Křen i zázvor rychle oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zalijeme ho sklenicí převařené, ale ne horké, vody. Pečlivě vše promícháme, přikryjeme a necháme odstát půl druhé hodiny v pokojové teplotě. Po uplynutí této doby přecedíme a také pečlivě vymačkáme tekutinu přes sterilně čisté pláténko a vmícháme celý med a trochu citronové šťávy.

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice (Tropaeolum majus) se lidově nazývá také řeřicha a pěstuje se u nás již přes 400 let. Kromě krásně červených květů se však pyšní zejména silnými léčivými účinky a funguje jako přírodní antibiotikum. Dokáže bojovat proti zánětům močových cest a částečně i dýchacím potížím. Obecně posiluje imunitu a pomáhá tělu se bránit před nepříznivými vlivy okolí. Všechny její části od listů, květů, stonků až po semena a hlízy jsou jedlé. Kořínky lichořeřišnice chutí připomínají ředkvičky.

Vyrobte si léčivé kapky z lichořeřišnice

Potřebujeme:

  • jeden díl lichořeřišnice (stonky, listy, květy)
  • čtyři díly kvalitní vodky
  • tmavou láhev

Postup:

Lichořeřišnice zalijte vodkou, protřepejte a v tmavé láhvi nechte tři týdny macerovat. Občas směs znovu protřepejte. Potom roztok přeceďte a uchovávejte na tmavém místě. Užívejte podle potřeby. V období, kdy potřebujete posílit imunitu, si dávejte třikrát denně 20 kapek po dobu alespoň jednoho měsíce.

Tip: Listy lichořeřišnice můžete také rozmixovat s vodou v poměru 1: 4, scedit a užívat denně jednu lžíci této čerstvé šťávy. Šťávu však nemá dlouhou trvanlivost, raději si denně či obden připravujte čerstvou, aby neztratila své účinky. Použít ji můžete i jako vlasovou vodu - podporuje růst vlasů a působí blahodárně na vlasovou pokožku.

Angínovník

Angínovník můžete pěstovat doma za oknem, ale dokonce i venku na zahradě. Vypadá tak trochu jako kosatec a krásně kvete.

Využívají se mladé čerstvé listy, které se krátce rozžvýkáte v ústech, ale nepolykejte se, proti angíně, kašli, zahlenění i onemocnění hlasivek. Pozor, při žvýkání opravdu pálí v krku!

Odvar z oddenku pomáhá při zánětu močových cest, ale i při zácpě a nadýmání.