Konečně odhalená skutečná pravda o másle. Babičky toto vždy dobře věděly

0
(0)

Tomáš , 07. 07. 2019

Byli jsme kdysi informováni, že skutečné máslo je pro naši zdravtní pohodu tou nejhorší věcí. Je to skutečně tak? Nebo jsme byli oklamáni, abychom si mysleli, že je lepší jíst náhrašky a margaríny?

Máslo

Během šedesátých let se velmi rozšířilo tvrzení, že máslo je velmi škodlivé. Lidé byli přesvědčeni, že přírodní tuky jsouš kodlivé a začali se jim obloukem vyhýbat.
Nyní se ale ukázalo, že lidé, kteří ve svém jídelníčku mají rostlinné tuky, mají mnohem menší riziko onemocnění srdce a výrazně méně tyto lidi trápí arteriosklerózou. 

Jedná se o mimořádně složitý druh tuku, který obsahuje více než 400 různých nenasycených tuků a skutečně slušné množství v tucích rozpustných živin (A, D, E a K). Nenasycené tuky jsou něco mnohem důležitějšího než pouhý zdroj energie. Některé z nich mají biologickou aktivitu.

Máslo chutná lépe

Jedná se o charakteristickou položku, kterou lidstvo po dlouhou dobu požívalo nebo mísilo, bez nepříznivých dopadů na zdraví. Početné nenasycené tuky v másle jedním nebo druhým způsobem ovlivňují fyziologii těla a přírodní chemii pozitivním způsobem.

Margarín a máslo

Je zajímavé, že neúplně hydrogenované nenasycené tuky v margarínu poškozují zásobovací cesty a žíly. Snižují hladiny cholesterolu v krvi a zvyšují hladiny triglyceridů a lipoproteinů. Margaríny podél těchto linií poškozují kardiovaskulární rámec! Rovněž snižují využití omega-3 nenasycených tuků a prostaglandinů, které vylučují krevní shluky.

Máslo vyrobené z mléka krav, které se pasou zelenou travou obsahují vyšší podíl omega-3 kyselin a živin K2.

Nedávná studie se zabývala hladinami CLA v tukových tkáních jedinců, kteří prodělali onemocnění srdce. Stupeň nenasycených tuků je spolehlivým ukazatelem využití mléčného tuku. Bylo zjištěno, že celé mléčné výrobky snižují nebezpečí napadení srdce.

Při dotazu na mou babičku, proř nepoužívá margaríny mi odpověděla, že máslo je mnohem lepší a mluví za to fakt, že vojáci během války jedli margarín, protože máslo nešlo sehnat a maragrín byla jen levnou náhraškou.