Přidal jsem do svého jídelníčku černý pepř. Jeho pravidelná konzumace pomůže už u těch nejzákladnějších problémů.

0
(0)

Dalibor , 18. 04. 2021

Pepř je původem z Indie a používal se již 4 000 let před naším letopočtem. Kromě koření se používá často také v medicíně a lidovém léčitelství. Stimuluje trávení, pomůže proti bolestem v krku, působí také na kašel.

Můžete ho smíchat se smetanou

V historii se pepřem léčily nemoci, jako je syfilis a cholera. Používal se často k léčbě zanícených očí. Má vysoký obsah manganu, vitaminu K a železa. Proč je tedy dobré jíst pepř? Představíme vám deset důvodů.

Pepř je dobrý pro žaludek, protože stimuluje sekreci žaludeční kyseliny – napomáhá tak trávení, předchází zácpě a nadýmání. Pomůže vám také zhubnout. Pepřová kúra rozpouští tukové buňky, zrychlí metabolismus. Pepřová a jinak kořeněná jídla se osvědčila jako skvělý způsob, jak se zbavit několika přebytečných kilogramů.

Černý pepř má skvělý účinek na pokožku. Vědci z Londýna zjistili, že dokáže léčit kožní onemocnění, jako je ztráta barvy pleti nebo pigmentu. Účinná látka, kterou pepř obsahuje, se nazývá piperin a pomáhá při produkci pigmentu. Pokud konzumaci pepře spojíte s ultrafialovou terapií, bude to účinnější léčba kožních onemocnění než jakákoli jiná.

Pepř pomůže proti nachlazení a kašli

Podle indického léčebného systému ajurvédy, se do séra proti nachlazení přidává pepř, vyčistí nos i dutiny. Působí antibakteriálně, pomůže tělu vyrovnat se s infekcemi a zabraňuje množení bakterií v zažívacím systému.

Pepř patří mezi antioxidanty a dokáže spravit škody, které jsou způsobené volnými radikály. Působí preventivně proti rakovině, snižuje riziko onemocnění jater nebo kardiovaskulárních onemocnění. Pomáhá léčit astma, zmírňuje bolest zubů a na zuby má také velký vliv.

Podle ajurvédy je účinný také jako ochrana těla před nekrózou. Můžete ho použít do jakéhokoliv jídla, patří mezi oblíbené koření, které pokrmu dodá chuť. Oblíbený je v pomazánkách, někdy stačí špetka a dodá šmrnc a rozhodně ho v jídle ucítíte.

Pepř dobře působí na nadměrné pocení. Má močopudný účinek, pomáhá detoxikovat tělo. Je ale nutné nepřekročit doporučené množství na den. Má také nevýhody, jednou z nich je, že může dráždit střeva. Nedoporučuje se tak lidem po operaci břicha, aby pepř konzumovali. To samé platí také pro osoby s žaludečními vředy. Ostatní se ale nemusí příliš omezovat. Pepř se nepoužívá snad jen při pečení dezertů, jinak ho najdete v každém pokrmu.

👍 Tento návod je užitečný