Pomoc při plísních a loupání kůže na nohou. Puchýřky a suchá chodidla budou rázem minulostí.

0
(0)

Dalibor , 21. 09. 2020

Pokud trpíte suchostí kůže na vašich nohou, nejčastější příčinou bývá dehydratace. V takovém případě pomohou vhodné koupele a zejména ošetření nohou hydratačním krémem. Ten je ideální nanést na noc, kdy je tělo v klidu a krém má tak nejlepší šanci řádně se vstřebat. Abyste účinky krému ještě zvýšili, můžete si po jeho nanesení obléct také speciální hydratační ponožky.

Někdy se také stane, že kůže, zejména na patě, praskne. Praskliny na patách je třeba včas ošetřit, aby se předešlo jejich prohloubení a nežádoucímu zavlečení infekce. Na popraskanou kůži na nohou existují krémy, které urychlí její hojení.

Zvýšenou pozornost byste měli věnovat tomu, když je kůže příliš suchá také na jiných místech těla, zejména mezi prsty, na plosce nohy nebo v oblasti hrudníku.

Tento jev nepodceňujte, protože může být příznakem závažnějších zdravotních obtíží.

Dehydratace

Člověk by měl mít vždy přehled o tom, kolik tekutin vypil a zda je jeho pitný režim pravidelný a dostatečný. Nedostatek tekutin, zejména vody, sebou totiž nese závažné následky, ke kterým patří

· úbytek na váze

· stálý pocit sucha v ústech, a také

· celková slabost.

Pokožka pak bývá často také velice suchá a v důsledku toho také snadněji zranitelná.

Plísně

Mezi nejčastější příčiny napadení kůže nohou plísněmi patří oblékaní ponožek na ne zcela osušené nohy, kontakt bosých nohou s podlahou, kdy se na kůži nohou dostane písek nebo nečistoty, nebo také preference uzavřených bot, které si člověk dlouhé hodiny nevyzuje. Kromě vysychání kůže způsobují plísně také nepříjemné svědění. Typickým onemocněním nohou způsobeným plísněmi je mykóza, která napadá zejména nehty.

Psoriáza neboli lupénka

Psoriáza postihuje zejména kůži, ale existuje i druh napadající také klouby. Na povrchu kůže postižené psoriázou se objevují načervenalé plošky s šupinkami stříbřité barvy, které se odlupují. Někdy se k nim mohou přidružit také otoky, puchýře a kůže může praskat.

Dyshidróza

Dyshidróza je kožní onemocnění vyznačující se malými puchýřky, které se tvoří i na nohou, bývají naplněny tekutinou a působí nepříjemné, intenzivní svědění a v některých případech také bolest.

Pokud běžná péče o nohy nepřináší zlepšení vašeho stavu, měli byste se obrátit na svého ošetřujícího lékaře, který zhodnotí váš stav a buďto vám sám stanoví diagnózu, nebo vám doporučí návštěvu specialisty, tedy dermatologa.