Jak vypěstovat silné sazenice rajčat pro bohatou úrodu?

0
(0)

Dalibor , 04. 05. 2021

Nevysadili jste semena rajčat již v březnu? Nevadí, pokud jste to udělali koncem dubna, v květnu se můžete těšit na silné sazenice, které vám poskytnou bohatou úrodu. Každopádně je také třeba dávat pozor na to, jakou teplotu má půda, do které sázíte semena. Teplota zeminy by měla mít kolem dvaceti stupňů během dne. V noci by měla mít zemina osm až deset stupňů, méně rozhodně ne. Pokud takové podmínky zajistit nemůžete, vždy bude lepší počkat na druhou polovinu dubna. A pokud jste nezaseli semena ani na konci dubna, teď máte poslední šanci.

Jakou odrůdu zvolit 

Nikdy není kam spěchat při sázení semen rajčat, pokud jim nemůžete zajistit správné podmínky. Pokud bude na semena působit chlad či nedostatek světla, sazenice nemusí vyrůst. Jakmile zasadíte semena, potrvá to přibližně 55-60 dní, než budou sazenice silné a schopné k vysazení do zahrady či skleníku. Pokud semena zasadíte později, doporučujeme odrůdu Chibis, která má podlouhlé, šťavnaté a sladké plody. Rychle zrají a nejsou tak náročné na pěstování. Pokud chcete získat rajčata větší velikosti, vyberte odrůdu Ispoline. Jestliže jste se rozhodli pěstovat rajčata ve skleníku či foliáku, mějte na paměti vlhkost tohoto prostředí. Některé druhy rajčat jsou velmi náchylné ke vzniku plísní a napadení škůdci, proto doporučujeme do skleníku zasadit hybridní odrůdy, jako jsou například Mazarin. 

Jak zasít rajčata

Pokud jste vybrali odrůdu rajčat, pouhé zasetí a zalévání stačit nebude. Zkušení zahradníci k získání kvalitních sazenic používají jeden trik. Jakmile si pořídíte semínka, namočte je do misky s vodou, přibližně na deset minut. Některá semena ulpí na dně misky. To znamená, že jsou kvalitní a vzejde z nich krásná sazenice. Ty semena, která plavou po hladině, byste měli vyhodit. Poté pomalu odlijte vodu a zasejte do připraveného substrátu kvalitní semena. Poskytněte semenům půdu pro rajčata - kyselou půdu. K vysetí doporučujeme používat nádoby s víky či folií, ve které jsou malé otvory, kterými bude proudit vzduch a zajistí, aby semena a následně kořínky nezahnívaly. V substrátu vytvořte malé jamky, do kterých vždy zasejte dvě semena, aby byla šance, že alespoň jedno z nich vzejde. Poté semena zahrňte nebo zasypte lehce substrátem a přikryjte zvolenou pokrývkou. Připravenou nádobu se semeny umístěte na parapet poblíž topení.

Závěrem

Jakmile sazenice vyrostou, budou přibližně osm centimetrů velké, přesaďte každou z nich do jednotlivých nádobek - nyní již vyšších. Mohou to být nádobky od jogurtů. Opět držte sazenice v teple a dbejte na vlhký substrát. Ovšem nesmí být mokrý, aby kořínky nehnily. Nyní již víte, jak správně semena zasít, a které semena zvolit - můžete se těšit na bohatou úrodu.  

👍 Tento návod je užitečný