Koupili jsme starý byt a tímhle způsobem jsme ho celý vyčistili za pár korun. Nevyhazujte peníze za rekonstrukci.

0
(0)

Dalibor , 18. 01. 2021

Čištění a uklízení není oblíbenou činností či zábavou žádné z nás. Trvá moc dlouho, jeho výsledků si nikdo nevšimne a za pár hodin bychom mohly uklízet znova. Navíc čistící prostředky jsou dost často drahé, neúčinné a obsahují toxické a nebezpečné chemikálie. Dalo by se tedy čištění a uklízení zjednodušit?

Ano, dalo!

Budete na to potřebovat jenom dvě jednoduché ingredience. A těmi jsou ocet a jedlá soda bikarbona. Můžete s nimi čistit dřez, lednici, koupelnu, ale také je můžete použít k odstranění skvrn na koberci nebo při praní, aby se vaším šatům opět vrátila barva! Jak je tedy použít, aby byly co nejúčinnější?

Použití v kuchyni

V kuchyni můžete čistit dřez, lednici nebo i sporák. Dřez můžete vyčistit tak, že jej první navlhčíte. Poté jeho povrch posypete jedlou sodou a řádně vydrhnete kartáčem. Nezapomeňte také vydrhnout okraje a oblast kolem izolace. Sodu následně opláchněte, ovšem tímto úklid nekončí. Papírové ubrousky namočte do octa, položte je na povrch dřezu a nechte alespoň 20 minut působit. Po této „kůře“ váš dřez bude zářit jako nový.

Čištění ledničky bude mnohem přímočařejší. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1, přidejte několik lžiček sody. Následně lednici tímto roztokem vydrhněte, nezapomeňte na šuplíky, poličky a dveře.

Použití v koupelně

Jedlou sodu můžete použít při praní, aby se vašemu oděvu vrátila zářivá barva. Stačí do pracího prášku, nebo přímo do bubnu, vhodit 100 g sody a je to. Při odstraňování skvrn z koberce smíchejte půl šálku octa s dvěma lžícemi sody. Tento roztok naneste na skvrnu a kartáčem vydrhněte. Poté, co zaschne, koberec vysajte.

Z octa a sody můžete vytvořit univerzální čistič koupelny. V uzavíratelné rozprašovací láhvi smíchejte spolu:

  • 360 g sody
  • šálku tekutého mýdla
  • šálku vody
  • 2 lžíce octa

Tento roztok odstraňuje plísně i nepříjemné zápachy a celkově dezinfikuje. Před použitím jej vždy dobře protřepejte.