Už několik let za mnou sousedé chodí a ptají se, co dělám se svými růžemi. Zalévám je totiž tímto elixírem.

0
(0)

Dalibor , 10. 06. 2021

Zahradníci i pěstitelé začátečníci mohou vypěstovat krásné růžové květy, o jejichž keře se ale musí pečlivě starat. Aby takové keře růží dlouho kvetly, hned na jaře můžete provést několik specialit, díky kterým se růžím bude mnohem více dařit.

Jak na jaře o růže pečovat?

Růže mohou přežít i bez zásahu člověka, ale brzy to na nich bude znát. Budou rychleji stárnout, květy se objeví v minimálním množství a objeví se staré dřevo, které nebude vypadat hezky. Je nutné u růží odstranit odkvetlé květy, aby měly možnost vykvést nové. Na jaře je nutné růžím podat kvalitní hnojivo i zálivku, ale nezapomeňte je doplňovat také po zbytek roku.

Jaro je pro růže nejdůležitější část roku. Provádí se u nich radikální řez, aby keře nebyly přerostlé. Staré dřevo totiž může způsobit, že se na keři objeví škůdci nebo zákeřné nemoci. Pokud budete růže obřezávat každý rok, rostlina omládne a během léta bude krásně kvést.

Kolem keřů udělejte čisto a chraňte je před škůdci

Kolem růžových keřů nenechávejte žádný plevel, který vytrhejte a následně proveďte postřik proti pleveli, kterého se tak snadno zbavíte a bude to bez práce. Důležité je také hnojení. Růže potřebují dusíkaté hnojivo. Udělejte blízko keře díru do hloubky až 30 cm a do ní nalijte 0,5 lžíce dusičnanu amonného, přikryjte půdou a keře zalijte.

Růže nezapomeňte ošetřit proti chorobám a škůdcům. Můžete si v obchodech zakoupit již hotové směsi v rozprašovači, které jen aplikujete na růži a máte vystaráno. Směs na odstranění škůdců si ale můžete připravit také sami doma. Na keře byste tyto směsi měli stříkat brzy ráno nebo pozdě večer a vždy na sobě mějte ochranné pomůcky, jako jsou rukavice a ochrana úst a nosu. Keře pak budou krásně kvést, potěšit svými barevnými květy vás mohou po celé léto. I poté je potřeba se o ně postarat, aby byly rostliny připravené na zimu.

👍 Tento návod je užitečný