V noci jsem trpěla svalovými křečemi a přes den silnou únavou. Přitom mi pak stačilo tak málo a bylo to pryč.

0
(0)

Dalibor , 13. 05. 2021

Ať už vám chybí jakýkoli minerál či vitamin, tělo vám pokaždé začne vysílat signály, kterými se vám snaží sdělit, že je potřeba konkrétní látku doplnit. V tomto článku najdete popsané signály, které značí, že je potřeba doplnit hořčík. Tyto signály jsou poměrně nápadné a dobře rozpoznatelné, proto vám postačí, když je budete znát. Mezi nejtypičtější známku nedostatku hořčíku patří křeče, ale není to jediný signál, kterým tělo na nedostatek upozorňuje. Je velmi důležité, aby mělo tělo tolik hořčíku, kolik potřebuje. Hořčík je totiž zodpovědný za správnou funkci všech buněk v těle.

Svalové křeče

Pro nedostatek hořčíku jsou typické zejména svalové křeče dolních končetin, nejčastěji pak lýtek. Pokud tedy začnete trpět častějšími křečemi v nohách, měli byste pro jistotu začít hledat způsob, jakým lze doplnit hořčík. I přes to, že jsou svalové křeče nejčastějším příznakem nedostatku hořčíku, mohou křeče znamenat také jiné problémy. Často se u křečí setkáváme také s příčinou stresového původu, nebo vysokého množství kofeinu v krvi. Poradit se můžete v lékárně, kde vám doporučí vhodný doplněk stravy právě pro vás.

Únava

Únava bývá častěji spojována spíše s nedostatkem železa v krvi, ale může být zapříčiněna i nedostatkem hořčíku. Čas od času, nebo chvíli po ránu, je unavený každý z nás, ale uvědomte si, že vás nesmí trápit dlouhodobá a chronická únava. Pokud se s ní setkáváte často, zavolejte raději svému obvodnímu lékaři a požádejte ho o odběr krve, ať víte, co stojí za vaší únavou. Zda máte doplňovat hořčík, nebo železo.

Doplnění hořčíku

Hořčík lze tělu doplnit hned několika možnými způsoby. Můžete si dojít do lékárny a zakoupit potravinový doplněk v podobě šumivé tablety nebo polykací tablety. Kromě toho existuje celá řada hořčíkových olejů, které se vtírají do pokožky, a je vhodné zvýšit také příjem potravin s obsahem hořčíku např.: šalvěj, dýňová semínka, ryby, avokádo, listová zelenina.