Granátové jablko: Perské ovoce, které v sobě ukrývá velké množství výhod. Dopřejte si ho ve formě šťávy

0
(0)

Dalibor , 26. 02. 2021

Příroda nám může nabídnout velké množství zdravých darů přírody. Taková zelenina a ovoce jsou dokonalým příkladem toho, jak zůstat fit a zdraví. Je potřeba ale najít ty, které vám zachutnají a přinesou vašemu tělu mnoho zdravotních výhod. Jedním z darů přírody je i granátové jablko, které má nespočet výhod pro lidské zdraví. Také se dozvíte, jak z tohoto superovoce vytvořit šťávu a jaké jsou jeho výhody. 

Jaké jsou výhody šťávy z granátového jablka

Královské ovoce pocházející z Persie. Jistě jej každý dobře známe, je totiž nezaměnitelné. Prozradí jej krásná načervenalá barva, struktura, ale i sladká chuť semínek, které se ukrývají pod slupkou. Granátová jablka jsou u nás kupována především v chladném počasí a jeho původ sahá až do neolitu. Díky vlastnostem, ale i minimu kalorií je jablko doporučováno při různých dietách. Semínka se špatně jedí, proto šťáva bude nejlepším způsobem, jak si toto lahodné ovoce dopřát. Nejdříve vám ale prozradíme jeho výhody.

Bojuje proti stárnutí

Granátové jablko je nabité antioxidanty a jeho obsažené látky poskytují tvorbu kolagenu v těle. Díky těmto schopnostem a pravidelném užívání bude vaše pleť dlouhou dobu mladistvá. 

Zlepšuje prokrvení těla

Způsobuje lepší prokrvení celého těla, čímž je vaše tělo lépe okysličené a zabraňuje vzniku křečových žil či trombózy. Je také třeba prozradit, že existují určité studie, které poukazují na fakt, že šťáva z granátového jablka snižuje tlak o 5% a to už za pouhé dva týdny.

Detoxikuje tělo

Díky vysokému množství antioxidantů, budou buňky v těle chráněny před volnými radikály a také dokáží detoxikovat játra. Podobně je tomu i u pročišťování ledvin. Granátové jablko obsahuje velké množství vody, která pomáhá vylučovat toxiny. Takže pokud patříte mezi lidí trpící výskytem kamenů v ledvinách či s hyperurikémií, bude pro vás jablko prospěšné.

Neuroprotektivní   

Studie University of Washington ve Spojených státech zjistili, že by těhotné ženy měly pít šťávu z granátového jablka, aby se předešlo onemocněním po narození dítěte. Na druhou stranu jablko dokáže působit jako ochrana mozku před neurologickým onemocněním, jako je Alzheimerova choroba.  

Snižuje stres a chronickou únavu

Díky antioxidantům a jiným sloučeninám dokáže granátové jablko harmonizovat nervovou soustavu a navodit dobrou náladu. Navíc pokud si šťávu dopřejete ráno, bude působit jako dokonalý čistič střev, a navíc doplní energii a po pár dnech zatočí s chronickou únavou. 

Jak připravit šťávu z jablka

Možná se vám to zdá nemožné, ale připravit šťávu z tohoto druhu jablka nebude nic složitého. Naopak, je to velmi jednoduché a vaše tělo může těžit ze spousty výhod. K tomuto kroku budete potřebovat:

  • Granátové jablko 1 kus
  • Cukr či med podle chuti
  • Voda jedna sklenice

Umyjte jablko a překrojte jej na půl. Rozkrojené jablko umístěte do misky s vodou a pomalu palci oddělujte semínka od slupky. Jakmile budete mít hotovo, vytáhněte slupku a semínka propláchněte v misce. Vyjměte semínka z misky, například pomocí cedníku a umístěte je do mixéru a mixujte tak dlouho, než ze semínek vznikne tekutá konzistence. Jakmile bude hotovo, přeceďte tekutinu přes jemné sítko či látku. Nakonec přidejte vodu a cukr, med či jiné sladidlo. 

Možné kontraindikace

Pokud jste alergická/ý na granátové jablko, za žádných okolností nepijte ani šťávu z tohoto ovoce. ¨Pokud trpíte nízkým tlakem, měli byste se tomuto ovoci vyhnout. Také se poraďte se svým ošetřujícím lékařem, pokud budete podstupovat nějakou operaci v narkóze. V tomto případě by se šťáva neměla pít alespoň tři týdny před operací. Poraďte se s lékařem o pití granátové šťávy v případě, že užíváte léky na tlak. V této kombinaci se lék a šťáva mohou stát kontraproduktivní.