Důležitá informace pro každého rodiče i prarodiče. Už nikdy nezvedejte dítě za ruce a nehrajte s ním na kolotoč

0
(0)

Tomáš , 16. 07. 2019

Každé malé dítě zbožňuje hru na kolotoč se svými rodiči či prarodiči. Dítě se za ruce dostane velmi vysoko a to ho velmi baví. Na první pohled je tato sranda a zábava v jednom zcela neškodná. Ale co se děje s pažemi vašeho dítěte během těchto her? 

Bezpečnost dítěte

U těchto her a zábavy je velmi důležité myslet na bezpečnost dítěte. A bezpečí mu nedopřejem pokud dítě taháme za ruce a točíme s ním. 
Děti mladší 5ti let by neměli být za ruce vůbec tahány. Proto se u malých dětí těchto her zcela vzdejte. Díky tomu své dítě bezpečně ochráníte. 
Nejcitlivějším místem dětského tělíčka jsou lokty, které dostávají velkou zátěž při hře na kolotoč. Je zde velké riziko, že dítěti způsobíte tažením paže poškození šlachy nebo kloubu v lokti. 
Pokud k poškození lokte dojde, první projevy jsou v podobě zarudnutí, otoku a omezení hybnosti. Pokud jako rodič uvidíte tyto proejvy u svého dítěte, určitě doporučujeme navštívit lékaře. 
Problém je v tom, že lokty dítěte se vyvíjejí s růstem a minimálně do 5ti let jsou lokty velmi slabé a nedovyvinuté. Proto je zranění v tomto věku velmi nebezpečný. Následky zranění mohou přetrvávat i v budoucnosti. 

Riziko

Nejlépe uděláte, pokud se vyhnete trhavým pohybům s dětskými pažemi. 
Nezvedejte dítě do vzduchu tažením pouze za paže.
Hře na kolotoř se do určitého věku vyhněte úplně.
Při chůzi s dítětem za ruku se snažte s ručkou dítěte příliž neškubat. 

Závěr

Často nyní nastává otázka, jak dítě zvednout správně. Nejlépe dítě zvedněte za podpáždí.
Na tyto pravidla upozorněte i své známé.