Až ochutnáte tento výborný řez s mákem a kokosem, tak si tento recept nalepíte na ledničku.

Tento starý recept na výborný moučník vás jistě mile překvapí. Na vrstveném řezu s mákem, kokosem a žloutkovým krémem si pochutná celá rodina. A věděli jste, že mák je vysoce výživná potravina? Obsahuje velké množství vápníku, železa a zinku. Je zdravý zejména pro naše kosti.

Ingredience

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 g margarínu
  • 3 hrnky mouky
  • 100 g cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 1 prášek do pečiva

Maková náplň:

  • 250 g mletého máku
  • 3 vejce
  • 1 ½ lžíce cukru
  • 100 g másla (nejlépe přepuštěného, takzvaného ghí)

Kokosová náplň:

  • 6 vaječných bílků
  • 1 hrnek cukru
  • 200 g kokosových hoblin
  • 2 lžíce škrobu

Žloutkový krém:

  • 6 vaječných žloutků
  • 1 hrnek cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 300 g mléka
  • 400 g oleje

Příprava

Do margarínu vmícháme cukr, zakysanou smetanu, kakao a mouku. Vypracujeme tuhé těsto a rozdělíme ho na 6 stejných dílů. 3 díly vložíme do lednice a 3 díly do mrazáku. Těsto necháme chladit alespoň 45 minut.

Nejjednodušší je příprava makové náplně, u které pouze smícháme všechny ingredience.

Kokosovou náplň vytvoříme tak, že vyšleháme bílky s cukrem, dokud nevznikne pevný sníh. Pomalu přimícháváme kokosové vločky a škrob.

V tuto chvíli se můžeme vrhnout na práci s těstem. Vyjmeme vždy 1 díl z mrazáku a 1 díl z lednice. Těsto z lednice vyválíme do formy, namažeme nejprve makovou náplní, poté kokosovou a nahoru nastrouháme na hrubém struhadle těsto, které bylo v mrazáku. Pečeme 15 až 20 minut při teplotě 170 až 180°C. Necháme vychladnout. Tento postup opakujeme třikrát, až zpracujeme všechny díly těsta.

Zatímco se pečou těsta s makovou a kokosovou vrstvou, připravíme si žloutkový krém. Žloutky rozšleháme s moukou, mlékem a cukrem. Směs vaříme na mírném plameni dokud nezhoustne. Poté krém odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout. Jakmile je směs vychladlá, přidáme olej.

Pomocí krému nakonec spojíme všechny připravené vrstvy.

Související články

Nejnovější recepty

Nejnovější návody