Trápily mě povislé paže a tak jsem nosila pouze dlouhé rukávy. Pak mi pomohly tyto jednoduché cviky!

0
(0)

Tomáš , 06. 10. 2021

Zbavit se celulitidy na pažích není snadný úkol. Tyto tukové tkáně pod kůží jsou typické ďolíčky, které připomínají povrch pomeranče, proto se jim také někdy říká pomerančová kůže. Mezi nejúčinnější způsoby, které vás celulitidy zbaví, patří vyvážená strava a speciální cvičení. Oblast paží vyžaduje, abyste cviky prováděli pravidelně. Tím se zpevní a zeštíhlí.

Procvičte všechny svaly paží

Veslování, plavání, horolezectví, kanoistika nebo surfování jsou sporty, které procvičují ruce a posilují svaly celého těla. Pokud k nim zařadíte i cílené cviky, které efektivně formují paže, bude výsledek ještě výraznější. Přestože je těžké tuk z paží odstranit, cvičením zlepšíte vzhled celulitidu. Následující cvičení se zaměřují na hlavní svaly paže – tricepsy, bicepsy a deltoidy.

Postavte se s nohama mírně od sebe, asi na šířku ramen. Vezměte si do rukou dvě stejně těžké lahve s vodou, činky nebo odporovou gumu. Ruce mějte podél těla, následně dlaně se závažím posunujte nahoru po bocích až k hrudi. Přitom ohněte lokty a vystrčte je směrem od těla. Toto cvičení opakujte patnáctkrát.

Tlaky zpevní celé paže

Druhý cvik se rovněž provádí vestoje. Mírně rozkročte nohy a do každé ruky vezměte závaží. Dlaně směřují dopředu. Ohněte ruce v lokti a přitáhněte závaží k ramenům. Opakujte patnáctkrát. Třetí cvik zahrnuje tzv. tlaky, které pomáhají zpevnit paže. Postavte se čelem k rovné stěně, natáhněte ruce před sebe a položte je na zeď zhruba do úrovně ramen. Pokrčte je a udělejte „klik“. Opakujte patnáctkrát a při každém cviku se snažte zpevnit a zatáhnout břicho.

Při čtvrtém cvičení stůjte s nohama rozkročenýma na úroveň ramen. Do rukou vezměte činky, kettlebelly nebo lahve s vodou. Rozpažte ruce, až budou s tělem svírat tvar písmene „T“. Dlaně se závažím otočte směrem vzhůru. Pak pokrčte paže v lokti a závaží přitáhněte k ramenům. Pokud je na vás cvik příliš těžký, provádějte ho bez závaží. Opakujte třicetkrát.

Procvičte tricepsy

U pátého cviku se rozkročte o něco víc než v předchozím cvičení. Do každé ruky si vezměte závaží a trupem se nakloňte dopředu. Ruce mějte svěšené. Nataženýma rukama kmitejte dozadu, nesnažte se ale překročit výšku, v jaké se nachází hlava. Chvíli vydržte, pak vraťte paže do výchozí polohy, Opakujte třicetkrát.

Na provedení šestého cviku se posaďte na židli s nohama roztaženýma od sebe. Předkloňte se mírně dopředu. Pravou ruku se závažím položte na pravé koleno; ruka by se měla dotýkat tricepsem, tj. oblastí mezi loktem a ramenem. Pokrčte ruku v lokti a zvedněte závaží směrem k hrudi. Vraťte se do výchozí pozice. Opakujte třicetkrát, pak ruce a nohy vyměňte.

Rozpažujte se závažím

V dalším cviku se opět postavte s rozkročenýma nohama. Rozpažte se závažím v každé ruce, poté je připažte zpátky k tělu. Dbejte na to, abyste pohyby prováděli co nejpomaleji, vyhnete se tak zranění a cvičení bude efektivnější. Proveďte třicet opakování. Na závěr můžete v rozpažené pozici rukama ještě mírně zakmitat dopředu a dozadu, případně s nimi patnáctkrát opsat malý oblouček.

Na další cvik budete potřebovat cvičební podložku nebo karimatku. Nejprve udělejte tzv. prkno – opřete se o ruce a natáhněte nohy dozadu. Nohy mějte mírně od sebe. Proveďte klik a snažte se přitom lokty držet co nejvíc u těla. Opakujte pětkrát až desetkrát. Pokud jsou na vás takové kliky moc těžké, místo chodidel se zapřete o ohnutá kolena.

Další cviky v „prknu“

Ve výchozí poloze prkna ještě chvíli zůstaňte. Přeneste váhu na pravou ruku, pak levou ruku opatrně zvedněte a dotkněte se pravého ramena. Vraťte se do výchozí polohy, následně přeneste váhu zase na levou stranu a pravou ruku přibližte k levému ramenu. Takto střídejte ruce, dokud neprovedete dvacet opakování na každou stranu.

I následující cvik se provádí v poloze prkna. Pořádně se zapřete o ruce a přitáhněte levé koleno k levému lokti. Ruce mějte natažené, zatáhněte břicho. Počkejte pár vteřin a nohu opět vraťte do nataženého stavu. Opakujte i s druhou nohou. Prostřídejte strany dvacetkrát. Toto cvičení kromě paží zpevňuje také břišní svalstvo.

Varianta na školní cviky

Posledním cvikem je jednoduchá varianta známého školního cviku dřep-klik-dřep-stoj. Postavte se s nohama rozkročenýma na šířku ramen, připažte. Udělejte dřep, ruce položte na podlahu. Pak pomalu natáhněte levou nohu dozadu, následně i pravou. Skokem následně přitáhněte obě nohy zároveň k pažím a postavte se. Toto cvičení proveďte dvacetkrát. Je to skvělé kardio, které vám pomůže spálit přebytečné kalorie a zpevní celé tělo.

Celulitida také úzce souvisí s dietou a stravováním. Omezte jednoduché cukry a přestaňte tolik solit. Také byste měli snížit konzumaci smažených jídel, alkoholu a kávy. Místo toho do jídelníčku přidejte kvalitní bílkoviny a antioxidanty, které pomáhají při tvorbě kolagenu. Také se snažte dodržovat pitný režim složený z čisté vody a čajů.

Jezte hodně vitamínů

Do stravy zařaďte větší množství čerstvé zeleniny. Pomáhají také luštěniny a zdravé tuky, například avokádo nebo rostlinné oleje. Některé druhy obilovin, jako je například pohanka nebo amarant, mohou také přispět ke zmírnění projevů celulitidy. V boji proti celulitidě se osvědčila i keto dieta, která má i výrazný vliv na hubnutí.

Pravidelný pohyb a vyváženou stravu doplňte jednoduchými masážemi, které stimulují průtok lymfy a pomáhají odstraňovat odumřelé kožní buňky. Zakoupit si můžete speciální masážní kartáče a válečky. Prokrví se vám pokožka a celkově bude kůže působit zdravějším a svěžejším dojmem. Na závěr několik přírodních rad – naše babičky s celulitidou bojovaly masáží kofeinem z kávové sedliny nebo jablečným octem.