Co se stane s tělem, když pijete moc čaje? Žluté zuby, těžce se usíná, bolí vás kosti? Hlavní příznaky

0
(0)

Tomáš , 08. 12. 2018

“Nedáš si šálek čaje?” Přesně takto vítá většina z nás hosty, kteří nás navštíví, případně tak vítají oni nás. Zdvořilostní otázka, která vypovídá o naší pohostinnosti a dobré výchově se sice zdá být výborným začátkem každé konverzace, ale když zjistíte, co všechno může naoko neškodný nápoj způsobit vašemu tělu, možná si rozmyslíte, zda pro své hosty příště raději něco neupeče.

Čaj je lahodný nápoj, který si můžete dochutit podle gusta, jehož pití je dlouholetou tradicí ve všech koutech světa, který je často považován za všelék a uznávaný díky svým nesporně příznivým účinkem na lidské tělo i mysl. Navíc, pokud je čaj zelený, nelze mu odepřít jeho léčivé vlastnosti, jelikož obsahuje nesčetné množství antioxidantů, posiluje lidský organismus, snižuje hladinu cholesterolu, detoxikuje tělo a je ideálním bojovníkem proti zánětům.

Sice se na první pohled zdá, že na pití čaje nemůžeme najít ani jedno negativum, a že bychom ho mohli pít dokonce i místo vody, není to zcela pravda. Pokud si ráda dopřejete čaj k snídani, po vydatném obědě i před spaním (mezitím případně i v práci nebo večer při sledování televize), měli byste vědět, že nadměrná konzumace zeleného a černého čaje může vést k více (nejen) zdravotním komplikacím.

Opotřebení kostní tkáně

V silném černém čaji je vysoká koncentrace fluoru, který při nadměrném požívání ničí sloučeniny vápníku v lidském těle, což může mít hned několik negativních následků. Nejenže začne trpět vaše zubní sklovina, ale začnou vám i žloutnout zuby a tvořit se zubní kazy. Navíc u vás začne stoupat riziko vzniku skeletální flourózy a osteoporózy, protože vaše kosti budou měkké a křehké.

Žluté zuby

Pokud máte právě před sebou šálek čaje, podívejte se do ní. Pokud se na její stěnách nachází zabarvení, je lepší, když svůj čaj vylijete. Toto zabarvení se totiž nenachází jen na šálku, ale zanechá stopu i na vašich zubech. Nejčastěji se to stává u levných sáčkových čajích, které obsahují různé barviva a příchutě nebo při čajích z nekvalitních čajových lístků.

Vysoký obsah kovů

V roce 2013 publikoval jistý kanadský žurnál zabývající se toxikologií výsledky studie čajových sáčků od různých výrobců. Ukázalo se, že každá vzorek obsahovala olovo, hliník, arsen a kadmium. Těžké kovy se do čaje dostávají z kontaminované půdy a jejich uvolňování přímo souvisí s dobou louhování. Proto nepodceňujte důležitost správného louhování toho kterého čaje a přečtěte si doporučený čas louhování přímo na krabičce. Maximální množství toxických látek se uvolní, pokud ho louhujete 15-17 minut.

Krvácení z nosu

Pokud nevydržíte, dokud váš čaj trochu vychladne a začínáte ho pít hned po zalití, možná jste se již setkali se situací, kdy vás z ničeho nic překvapilo a vystrašilo krvácení z nosu. Tento zlozvyk totiž může vážně ovlivnit cévy vašeho nosohltanu a způsobit tak krvácení. Pravidelná konzumace horkých jídel a nápojů ničí i stěny vašeho jícnu a na popálených místech se mohou vyskytnout nádory. Optimální teplota čaje je přibližně 50-60 ° C.

Nespavost

Pokud se neumíte rozhodnout, zda si máte před spánkem dopřát šálek zeleného čaje, lékaři vám shodně odpoví: “V žádném případě!” Kofein a esenciální oleje, které čaj obsahuje, zrychlují tep vašeho srdce, puls, průtok krve, vaše nadledvinky vylučují více adrenalinu a kofein navíc probudí a rozruší váš centrální nervový systém a mozek. Ve večerních hodinách se proto doporučuje vyhnout se všem druhům čaje i kávy a dopřát si místo nich nějaké bylinkové nápoje.

Neutralizace účinku léků

Pokud se již delší dobu nevíte setřást chřipky či jiného onemocnění, a to přesto, že poctivě užíváte předepsané léky, odpověď můžete znovu hledat ve své šálku. Čaj, který v ní máte, totiž obsahuje teofylin, který má diuretické účinky a snižuje účinky

Anémie

Američtí vědci v roce 2011 zjistili, že čaj blokuje vstřebávání železa do lidského těla. Pravidelné pití čaje během jídla proto může mít za následek anémii, která je spojena s dalšími nepříjemnými příznaky, jako jsou zhoršující se stav kůže a vlasů či pocity únavy a malátnosti. Pokud tedy máte chuť na čaj, měli byste po jídle počkat přibližně 20 minut nebo si ho dát nějaký čas před jídlem. Pokud chcete normalizovat hladinu železa ve svém těle, vyloučení čaje samozřejmě nestačí. V takových případech postupujte podle rad svého lékaře.

Nevhodný pro těhotné ženy

Během těhotenství je lepší vyhýbat se nápojům obsahujícím kofein. Podle japonských studií může 5 šálků zeleného čaje denně vést ke snižování hmotnosti novorozenců. Kromě toho, jak jsme zmiňovali, má čaj výrazné diuretické účinky, čímž zatěžuje ledviny matky. Zelený čaj navíc snižuje vstřebávání kyseliny listové, která je jedním z nejdůležitějších prvků pro správný vývoj dítěte.

Navzdory uvedenému seznamu nepříznivých účinků zeleného a černého čaje na lidské tělo a zdraví, mají tyto nápoje i řadu výhod, které jsme zmínili v úvodu. Klíčem je držet se přísloví “i dobrého moc škodí” a naučit se, jak si připravit čaj, který bude pro vaše zdraví přínosný a hodnotný.

A co vy? Jste milovnicí čaje a na šálek tohoto lahodného nápoje nedáte dopustit nebo si raději dopřejete nějaké jiné občerstvení? Podělte se s námi o vaše názory prostřednictvím komentářů.

👍 Tento návod je užitečný